De verdwenen Romeinse goden en veldheren

Voorpagina » TV Gids » De verdwenen Romeinse goden en veldheren

Als er verbouwd wordt sneuvelt nog wel eens iets. Echter meters hoge beschilderde panelen is toch echt iets anders. Die zie je niet zomaar over het hoofd. Tenzij….
De werkzaamheden aan de gebouwen van de voormalige bierbrouwerij aan de Plenkertstraat vorderen. De sloop van alle opstallen is achter de rug. Bij het weghalen van de muren zijn ook de metershoge panelen waarop Romeinse goden en veldheren te zien zijn, verdwenen. De afbeeldingen waren geschilderd in het kader van het eeuwfeest van de Romeinse Katakomben in de Plenkertstraat. Alle panelen met de afbeeldingen zijn verwijderd en verdwenen!

De actie van maker Ivo Benders bleek tevergeefs te zijn. “Ik heb wel nog de mensen van de Katakomben getipt om de geprinte platen van de Romeinse goden en veldheren van de muur af te halen of te bewaren als men aan de muur zou beginnen. Dat is niet gebeurd”, aldus een teleurgestelde graficus. “Zonde”.
“De muurschildering is inderdaad toentertijd gemaakt op mijn initiatief”, zegt Jo Bertholet, toenmalig voorzitter van de Kunst en Cultuurraad Valkenburg. “De gemeente vond het idee zo geweldig dat ze de kosten volledig voor hun rekening genomen hebben. Nu zijn de panelen weg. Jammer”, aldus een teleurgestelde voorzitter.
De gemeente gaat er van uit dat de afbeeldingen op muren zijn aangebracht. “Het was dus niet mogelijk om de tekening op wat voor een manier dan ook te bewaren”.

Restant van de muur

Projectontwikkelaar Wyckerveste reageert uitgebreid.
“Wyckerveste heeft een bouw- cultuurhistorisch onderzoek laten opstellen dat is gecheckt door de gemeente en de Rijksmonumentendienst. Uit het onderzoek en van de Rijksmonumentendienst hebben wij mogen vernemen dat het bouwdeel (1.5 in onderstaande tekening) een indifferente cultuur historische waarde heeft.
Daarnaast heeft de gemeente (welstand) en de Rijksmonumentendienst ingestemd met de sloop van deze hal en daarbij het slopen en afvoeren van de gevel en dito panelen. Wij hebben van geen enkele partij de vraag gekregen of zij deze panelen mogen hebben / hergebruiken”.
 
Wij hebben nog een reactie van de overburen, de Romeinse Katakomben, gevraagd maar niet ontvangen.
Archieffoto Fons Winteraeken 2010

← Vorig bericht

TV Gids TV Valkenburg vanaf 18 maart

Wie en waar: in de kroeg?

Volgend bericht →