Vervolging van Sinti en Roma tijdens de Tweede Wereldoorlog

Voorpagina » Toerisme » Vervolging van Sinti en Roma tijdens de Tweede Wereldoorlog

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden, behalve de joden, ook de zogenaamde ‘zigeuners’ vervolgd en in grote aantallen vermoord. Er zijn zeker overeenkomsten tussen de massamoord op joden en die op zigeuners. Maar meer springen de verschillen in het oog.
De zigeunervervolging was in hoge mate een proces dat werd aangezet van onderop, als gevolg van aandrang vanuit de bevolking. Rondtrekkende zigeuners golden als een plaag voor het platteland. Er was een grote continuïteit van de vervolgingsmaatregelen tijdens de oorlog met het beleid in de voor-oorlogse periode. Ook de maatregelen van de bezetter stonden in het begin in het kader van de aanpak van klaploperij en criminaliteit.
Pas later kregen de Sinti en Roma een plaats in het racistische wereldbeeld van de nationaalsocialisten. Op 16 mei 1944 werd in heel Nederland een razzia gehouden, waarbij honderden Sinti werden gearresteerd. Ze werden via Westerbork naar Auschwitz gedeporteerd. De meesten van hen bezweken in Duitse kampen.
In samenwerking met de heemkundevereniging Klimmen verzorgt de afdeling Valkenburg en Heuvelland een lezing over “Zigeunerplaag”. De vervolging van Sinti en Roma tijdens de Tweede Wereldoorlog.
De lezing wordt gegeven door Herman van Rens en vindt plaats op 7 maart 2017 in Grand Café Klumme, Klimmenderstraat 8 te Klimmen. Aanvang 20.00 uur.
Foto: Bundesarchiv: Kroatische Sinti en Roma

← Vorig bericht

Gemeente richt pijlen op TV Valkenburg

Auto vernield in Broekhemse Casimir Ubaghslaan

Volgend bericht →