Dertig nieuwe Nederlandse insecten gevonden

Voorpagina » Toerisme » Dertig nieuwe Nederlandse insecten gevonden

Ondanks veel berichten over de ernstige achteruitgang van de insecten in Nederland valt er ook goed nieuws te melden. Vroege Vogels zond zondag 18 november een reportage uit Maastricht uit. In het laatste half jaar werden uit een insectenval van het Natuurhistorisch Museum Maastricht in de ENCI-groeve ruim 200 soorten vliegen en muggen op naam gebracht. Daarvan bleken 30 soorten nog niet eerder uit Nederland gemeld te zijn. In het natuurgebied dat door Natuurmonumenten wordt beheerd komen zelfs twee nieuwe soorten voor de wetenschap voor.
Onverwachte rijkdom
Het natuurgebied waar de insectenval staat, werd pas drie jaar geleden door de ENCI voor Natuurmonumenten aangelegd als kalkgraslandhelling. Op deze manier kan natuur die van oudsher op de Sint-Pietersberg te vinden was, weer opkomen en wordt de groeve weer teruggegeven aan de natuur. Paul Beuk, conservator biologie van het Natuurhistorisch Museum stelde voor de ontwikkelingen op de helling te monitoren met een insectenval. De verwachtingen voor het terrein waren hoog bij Cindy Burger, projectleider van Natuurmonumenten, maar ze werd aangenaam verrast door de eerste resultaten van het verwerken van de vangsten. “Het is opvallend dat een nieuw kalkgrasland in de ENCI-groeve dat pas drie jaar geleden werd ingericht, nu al zo rijk aan insecten lijkt te zijn. Dat hadden we niet verwacht op deze korte termijn.”
Onder de nieuwe soorten zijn bochelvliegen, bocheldansvliegen, paddenstoelmuggen, steltmuggen, lansvliegen en bladvliegen. Een van bochelvliegen is een parasiet van reuzenmieren, die in Nederland zeldzaam zijn. Reuzenmieren werden in de directe omgeving van Maastricht overigens nog niet gevonden.
Monitoren
Het doel van Natuurmonumenten en het Natuurhistorisch Museum Maastricht is om de ontwikkelingen op de helling minstens enkele jaren te blijven monitoren en de resultaten te vergelijken met de gegevens uit insectenvallen die in de jaren ‘80 en ‘90 van twintigste eeuw in andere delen van de groeve stonden. In de nabije toekomst zullen ook de bijen en wespen, op naam worden gebracht. Op deze manier krijgt Natuurmonumenten betere handvatten voor het beheer van het natuurgebied en documenteert het Natuurhistorisch Museum de huidige fauna van Zuid-Limburg.
Het interview van Vroege Vogels met Paul Beuk en Cindy Burger Programma is te beluisteren, via https://www.nporadio1.nl/vroege-vogels

← Vorig bericht

TV Gids vanaf 18 november

Uitslagen amateurvoetbal van zondag 18 november

Volgend bericht →