Diverse noodweren in de maand juli

Voorpagina » Nieuws » Regio's » Schin op Geul » Diverse noodweren in de maand juli

Richten veel schade aan in o.a. de kern Schin op GeulIn de afgelopen maand juli heeft Valken-burg te lijden gehad onder diverse zware onweersbuien die gepaard gingen met wateroverlast, hagel en blikseminslag.
In het begin van de maand was het vooral bliksem in Schin op Geul die insloeg op de grote antenne bij het station en op de schoorsteen van een woning aan de Warande. Later bleek dat ook nogal wat schade veroorzaakt was aan telefoon-, TV- en computerverbindingen waarbij apparatuur doorbrandde.
Essent en KPN hadden weken nodig om diverse problemen te verhelpen aan de leidingen terwijl diverse apparatuur moest worden vernieuwd waarbij de opgelopen schade niet altijd gedekt was.
De schoorsteen inslag heeft grotere schade berokkend dan zich in eerste instantie liet aanzien. Deskundigen hebben vastgesteld dat misschien de nok van het dak moet worden vernieuwd.
Ook de Mauritiuskerk heeft behoorlijke schade geleden. Het uurwerk in de toren viel stil door een uitval van de aanstu-ringscomputer, de zekering van de krachtstroom brandde door in de schakelkast en het spanningsveld van de inslag wist door de leidingen zelfs het orgel in de kerk te bereiken, dat volledig ontregeld raakte, onbruikbaar is geraakt en momenteel voor ca. € 1000,– gerepareerd wordt.

Bij een volgend onweer viel zoveel hagel uit de lucht dat een plaatselijke fruitteler moest vaststellen dat een gedeelte van zijn appeloogst vernield was.
In de gehele gemeente was sprake van veel wateroverlast en diverse blikseminslagen, zoals op de kerk in Broekhem.
Foto’s Hein Reuters, Tv Valkenburg © 2008

← Vorig bericht

Rigoreuze snoeibeurt

Grote drukte bij de Struchtwandeltocht

Volgend bericht →