Documentaire over bandkeramische vondsten

Voorpagina » Nieuws » Documentaire over bandkeramische vondsten

Eerste ex. voor wethouder Bert DauvenOp woensdag 16 juli van 16.00u tot 17.00 heeft er een bijeenkomst plaatsgevonden in de raadszaal van het stadhuis van Valkenburg aan de Geul. Hier werd een documentaire met de titel ‘7000 jaar terug, de eerste boeren in Kelmond’ overhandigd aan de heer B.Dauven, wethouder van Cultuur en Onderwijs.
Jim Pepels, amateur archeoloog, is de samensteller van de DVD en hij overhandigde de documentaire namens de stichting ‘In ons Lande van Valckenborgh’, die zich bezighoudt met cultuurhistorisch en lokaal archeologisch onderzoek in en rondom Valkenburg.
In 1998 werden door Jim Pepels 7000 jaar oude vondsten gedaan op het Beekerveld vlakbij Kelmond, gemeente Beek. Deze vondsten heeft hij aangegeven, waarop in 2005 een archeologisch onderzoek startte, op zoek naar meer aanwijzingen van een prehistorische bandkeramische cultuur. Waarom de bijeenkomst dan in Valkenburg heeft plaatsgevonden is omdat Valkenburg beschikt over een vuursteenmijn in de Plenkertstraat. Uit de mergel die zich hier bevindt werd in de prehistorie vuursteen gewonnen waarmee men d.m.v. bijlen de eerste stappen kon zetten naar de ontwikkeling van landbouw. De ‘agrarische revolutie’ die door de Bandkeramische cultuur werd ingezet heeft ervoor gezorgd dat er later intensieve vuursteenmijnbouw in en rond Valkenburg plaatsvond.
De documentaire beschikt dus over historische inhoud die van groot belang is voor de geschiedenis van Valkenburg. Hierdoor zal deze documentaire puur en alleen voor educatieve doeleinden gebruikt worden, denk aan onderwijsinstanties zoals scholen maar ook musea, een exemplaar van de DVD werd namelijk aan de heer Wansinck van het museum Land van Valkenburg overhandigd. Ook de heer Winteraeken van TV Valkenburg kreeg de documentaire overhandigd.

← Vorig bericht

Geen archeologische vondsten in Vilt

Verkoop maandkaarten in openlucht zwembad ?

Volgend bericht →