Een kijk op het Valkenburgs toerisme in de periode tot 1980

Voorpagina » Nieuws » Regio's » Berg en Terblijt » Een kijk op het Valkenburgs toerisme in de periode tot 1980

Door schilder/tekenaar Herman van den Bosch

Vanaf 18 mei presenteert Museum Land van Valkenburg een bijzondere selectie tekeningen en aquarellen van Herman van den Bosch (1906-1993) met Valkenburg en het toerisme als onderwerp.

De werken beslaan de periode 1950-1980 en geven een herkenbaar beeld het stadje en van de ‘vakantiegangers’ in deze jaren. De tekeningen en aquarellen vormen tevens het decor van een nieuw ingerichte museumzaal over het toerisme in Valkenburg. Ansichtkaarten en affiches laten zien hoe Valkenburg vanaf de 19e eeuw als toeristenplaats groeide.

Herman van den Bosch is in Amsterdam geboren. Na de ambachtsschool werd hij technisch tekenaar bij een architectenbureau. In de jaren ’30 verhuisde hij naar Maastricht en werd hij ontwerper bij ‘de Sphinx’. Hij is altijd in Maastricht gebleven, met uitzondering van de vijf oorlogsjaren, die hij in Engeland doorbracht. Schilderen en tekenen was zijn passie. Na de tweede wereldoorlog verdiende Herman van den Bosch zijn brood als reclametekenaar. Vanaf 1960 heeft hij als hulplandmeter meegeholpen aan het in kaart brengen van het gangenstelsel onder Valkenburg en Sibbe.

Het reclamewerk bracht Herman van den Bosch ook in Valkenburg. Hij ontwierp onder andere affiches voor Touringcarbedrijf De Valk (Splendid Cars). Daarnaast trok hij graag naar buiten om te tekenen. Uit deze tijd dateren enkele aquarellen en tekeningen van bijvoorbeeld een boerderij in Berg en Terblijt, en straten in Schin op Geul. Gedurende bijna tien jaar werkte hij dagelijks in Valkenburg. Op vrije dagen keerde hij er regelmatig terug om er het stadje, zijn inwoners en vooral zijn de toeristen vast te leggen. Bijzonder zijn de viltstifttekeningen uit eind jaren ’60, begin jaren ’70. Ze laten een tegenstelling zien tussen de historische omgeving en de ‘hippe’ toeristen van die tijd; ze getuigen van een zeker gevoel voor humor. Dat geldt ook voor zijn uit de jaren ’50 daterende toekomstvisie ‘Valkenburg in 1980’. De dagtochten naar Spa en de watervallen van Coo worden in plaats van met de bus nu met de raket gemaakt!

Valkenburg biedt toeristen aanvankelijk natuur, vooral langs de Geul, en een middeleeuws vestingstadje. En natuurlijk mergel. In de 19e eeuw krijgen de oude mergelgroeven en de mergelbouwwerken van Valkenburg een toeristische betekenis. De kasteelruïne en de ‘mergelgrotten’ worden als romantisch beleefd. In de grotten worden rondleidingen gegeven en ze worden aantrekkelijk gemaakt met wandtekeningen en –reliëfs. Heel bijzonder zijn de ondergronds nagebouwde Romeinse Catacomben (1910) en de Steenkolenmijn (1917). Bovengronds worden spelonken in de mergelwand gebruikt voor het Openluchttheater (1915) en de Lourdesgrot (1930).

De historie van Valkenburg als toeristenplaats wordt in de nieuwe zaal gevisualiseerd aan de hand van de vele ansichtkaarten en affiches. Er zijn zeer veel ansichtkaarten van Valkenburg gemaakt! De ontwikkeling van de fotografie en de druktechnieken in de 19e en 20e eeuw maakte dat mogelijk en winstgevend. Het museum kan en wil, met een keuze uit de eigen collectie, de toeristische historie van Valkenburg op aansprekende wijze zichtbaar maken.

Herman van den Bosch en het toerisme in Valkenburg

18 mei t/m 23 november 2008

Museum Land van Valkenburg

Grotestraat Centrum 31

Valkenburg

Open: di t/m vr 10-17u, za en zo 13-17u

043 601 63 94

info@museumlandvanvalkenburg.nl

www.museumlandvanvalkenburg.nl

www.hermanvandenbosch.nl

← Vorig bericht

Tom Boonen rijdt Ster Electrotoer

Opdringerige schoonmakers opnieuw actief

Volgend bericht →