Eerste Mergellandhoenders bij fokker in Berg.

Voorpagina » Nieuws » Regio's » Berg en Terblijt » Eerste Mergellandhoenders bij fokker in Berg.

Mergellandhoen was bijna uitgestorven. Afgelopen zaterdag leverde de Stichting ‘Genootschap Herve/Mergelland Hoen’ de eerste twee kippen en een haan af bij fokker Wiel Ackermans in Berg en Terblijt. Ackermans is een van de elf fokkers van het Mergellandhoen. Van oorsprong stamt het ras af van de Gallische oerkip, de Gau-loise, genaamd. In vroeger tijden liep deze zwarte kip op alle boere erven en weilanden vrij rond. Dat beeld wil het genootschap weer terugbrengen.

Door de opkomst van meer productievere rassen is het Mergellandhoen echter bijna verdwenen. In Nederland kwam het al helemaal niet meer voor.
Het Mergellandhoen is afkomstig uit het land van Herve. De streek rond Luik-Aken en Maastricht en heeft zich door meer dan een eeuw fokkerskunst ontwikkeld tot een ras dat zich uitstekend heeft aangepast aan het leven op het boerenerf en in de weilanden.

De kip heeft natuurlijke eigenschappen. Zo vliegen de hoenderen makkelijk, kunnen ze buiten in weer en wind slapen en leggen ze ook behoorlijk goed.

Meer informatie vindt u op de website: www.mergellandhoen.nl

Foto’s Fons Winteraeken, Tv Valkenburg © 2012

← Vorig bericht

Wilhelminalaan twee weken dicht.

In 2013 verhuizing, sloop en bouw winkelcentrum.

Volgend bericht →