Eeuwenoude eik in Houthem genomineerd voor ‘boom-van-het-jaar’

Voorpagina » Toerisme » Eeuwenoude eik in Houthem genomineerd voor ‘boom-van-het-jaar’

Boven op het hoog plateau van het Kloosterbos
Staat, geweldig, eens zo fors, stervende stil een kolos
Eenzaam staat de sterke reus, geeft van oerkracht blijk
Wie doorstond 300 jaar, als die mooie stille eik?
De eerste vier regels uit een gedicht van Karel Dorren dat op 21 oktober 1949 in het Land van Valkenburg verscheen en later nog in zijn gedichtenbundel werd opgenomen. Het gedicht gaat over de ‘een-eik’, ook wel ‘de eenzame eik’ genoemd. Bijna 300 jaar staat hij in het open veld, ten noorden van het Kloosterbos in Houthem, aan de Elsenweg richting Haasdal. ’n Bijzondere boom die de tand des tijds, ondanks de vele aanslagen die op hem zijn gepleegd, heeft weten te doorstaan. Meermaals sloeg de bliksem in, werd hij getroffen door ziektes. Hieraan heeft hij zijn grillige uiterlijk te danken. En hij staat er nog steeds! 
Oorspronkelijk plantte een boer deze eik als oriëntatiepunt om landwegen in de omgeving te herkennen waar ook voorbijgangers baat bij hadden. Cartografen uit de 19e eeuw namen de eik in hun kaarten op als belangrijk markeringspunt. Immers, de eik lag aan de aloude veldweg vanaf de kerk in Houthem via Haasdal naar de kerk in Schimmert. Ten tijde van het opmaken van de eerste kadasterkaarten – in de tijd van Napoleon – werd diezelfde eik opnieuw als meet- en oriëntatiepunt opgevoerd. 
Vijftien jaar geleden overleefde de eik een ‘aanslag’ van de gemeente toen die besloot om, zonder kapvergunning, de eik neer te halen. Echter, met de dienstdoende houthakker was niet duidelijk afgesproken welke eik gemold moest worden. Hij legde, zo bleek later, de verkeerde eik om!
De eik staat inmiddels als symbool voor overleving en tegelijkertijd ook voor de vergankelijkheid van het leven. In maart 2017 plantten leerlingen van basisschool Sint- Gerlachus een jonge loot van de eik op de kruising van wandelpad Kromme Steeg en Geulhemervoetpad.
Vanaf september 2018 kan gestemd op de een-eik bij de ‘Verkiezing van de Boom van het Jaar’ via www.deboomvanhetjaar.nl 
De ‘een-eik’ is 1 van de Limburgse kandidaten. Welke boom Limburg gaat vertegenwoordigen in de landelijke verkiezing wordt bepaald door de vakjury. Deze vakjury buigt zich op dit moment over alle aanmeldingen en kiest een genomineerde per provincie. Deze genomineerden worden eind augustus bekend gemaakt. Vanaf 1 september tot 15 oktober bepaalt het publiek door te stemmen welke boom uiteindelijk wint via www.deboomvanhetjaar.nl
Deze boom gaat Nederland vertegenwoordigen in de internationale finale (European Tree of the Year) in 2019.
Meer info op www.houthem.info onder ‘archieven’ en zoeken op trefwoord ‘boomkap’. Dan verschijnt het artikel van 19 januari 2002 in Dagblad de Limburger over de commotie rond de kap van de ‘een-eik’.
Vanaf 5 augustus ziet U de markante eik in TV Valkenburg Vandaag. Harrie Becker vertelt er meer over en hoe u in 2019 een Boom met een verhaal kunt aanmelden voor ‘De Boom van het Jaar’ verkiezing.
Het gedicht van Karel Dorren is eveneens te vinden via www.houthem.info onder ‘bidprentjes’ bij de naam Karel Dorren. Het planten van de jonge loot van de ‘een-eik’ is terug te vinden via www.wijhouthemsintgerlach.nl (artikel van 20 maart 2017).

← Vorig bericht

TV Gids TV Valkenburg vanaf 29 juli

Vernieling J.O.P.-plek in Valkenburg-centrum

Volgend bericht →