Einde lichtshow Gemeentegrot in zicht

Voorpagina » Toerisme » Einde lichtshow Gemeentegrot in zicht
Het lichtspektakel geprojecteerd op de mergelwanden van de Gemeentegrot lijkt zijn langste tijd te hebben gehad. Dit leidt TV Valkenburg af uit uitspraken van wethouder Claudia Bisschops (CDA) in Dagblad de Limburger. En uit de daarna op verzoek van deze tv-omroep door de gemeente gegeven informatie.
Meer geld verdienen uit exploitatie Gemeentegrot
De wethouder is van mening dat de exploitatie van de Gemeentegrot “iets mooiers en iets beters” moet opleveren. Het huidige contract met de licht-en geluidshow loopt in april 2020 af. Daarom wil de gemeente verschillende mogelijkheden voor de exploitatie van de grot nu al verkennen. Met de nadrukkelijke uitspraak van de wethouder dat de exploitatie extra geld moet opleveren voor het dure onderhoud van de ondergrondse mergelgangen.
Onderzoek
Studenten van de Hotel Management School Maastricht kijken daarom met een frisse blik en buiten de normale kaders naar nieuwe concepten en naar nieuwe doelgroepen voor de Gemeentegrot. De studierichting van deze studenten is een combinatie van hospitality, marketing en economie.
Eerder onderzoek
In de opdracht van de gemeente aan de studenten is het in 2008 uitgebrachte rapport van het Europa Subterranea Instituut niet als verplichte kennisbron opgenomen. Terwijl dit rapport toen al aangaf welke mogelijkheden er zijn om bijvoorbeeld het authentieke van de groeve beter te benutten.
Duurzaamheid
In het beleid van wethouder Bisschops neemt, naar haar zeggen, duurzaam organiseren en duurzaam toerisme een aparte plaats in. TV Valkenburg vroeg de gemeente of de studenten is meegegeven dat duurzaamheid centraal moet staan bij de toekomstige exploitatie van de Gemeentegrot. De gemeente geeft in haar antwoord aan dat de huidige trends en ontwikkelingen, zoals met name ook duurzaamheid, maatschappelijk verantwoord ondernemen en klimaatverandering door de studenten in kaart worden gebracht. Bij de uitwerking van het onderzoek wordt daarmee rekening gehouden.
Lokaal initiatief
Of er bij een nieuwe exploitatievorm ruimte is voor lokaal initiatief is volgens de gemeente afhankelijk van de uitkomsten van het onderzoek. De gemeente moedigt lokale initiatieven zeker aan.
In 2013 werd na een pittige politieke discussie de exploitatie van de grot met een lichtshow gegund aan het bedrijf BV Limburg. Er werd niet in zee gegaan met de plannen van het lokale initiatief Magisch Valkenburg. Daarna zochten beide partijen naar een samenwerking.
Archieffoto TV Valkenburg
← Vorig bericht

Sportprijzen 2019: ‘Individuele sporter van het jaar’

Par'Course: Laat van uitstel geen afstel komen

Volgend bericht →