Bovenvermelde uitspraak uit 1872 van staatsman Thorbecke siert het coalitieakkoord dat het nieuwe college van burgemeester en wethouders tussen nu en 2022 gaat uitvoeren. Mits de gemeenteraad daar maandag 4 juni om 19.00 uur in het gemeentehuis groen licht voor geeft.
Dat er meer dan in 1872 te doen is blijkt uit vele, zo niet alle prioriteiten (9 stuks) en speerpunten (32 stuks). Daarnaast zijn er bij de speerpunten diverse “dromen” vermeld. Dromen die Thorbecke nooit gehad kan hebben.
Het zijn verrassende dromen en dromen die als een verrassing naar voren zijn gekomen. In de verkiezingsprogramma’s van de coalitiepartijen zijn ze niet of nauwelijks vermeld.
Te noemen zijn:
– The Passion naar Valkenburg aan de Geul;
– Valkenburg Boutiquestad;
– Wereldkampioenschap wielrennen voor gewonde geüniformeerden rondom de Amstel Goldrace;
– Paralympics in Valkenburg.
Gevraagd naar de concrete gedachten achter deze verrassende speerpunten geeft de gemeente aan dat het allemaal slechts ideeën zijn die nog moeten worden uitgewerkt.
Wethouder Claudia Bisschops (CDA) vermeldt in haar toelichting op vragen van TV Valkenburg op een gedroomde komst naar Valkenburg aan de Geul van het WK voor gewonde geüniformeerden dat dit los staat van de in 2020 in Rotterdam te houden Invictus Games. Daar heeft Valkenburg geen deel aan. Het was wel één van haar dromen.
Ter toelichting: de Invictus Games kennen als deelnemers militairen die door of tijdens de dienst gewond zijn geraakt. Het coalitieakkoord spreekt over een WK voor de ruimere doelgroep van gewonde geüniformeerden.
Brandweer- en politiemensen bijvoorbeeld zijn ook geüniformeerden.
De precieze inhoud van dit speerpunt is dus nog onduidelijk. Zeker ook omdat de wethouder in haar reactie op enig moment ook nog spreekt over het WK voor geüniformeerden.
Er is dus heel veel meer dan voorheen te doen. Te beginnen bij het duidelijker omschrijven van wat deze WK-droom nu precies inhoudt.