Etsplaat uit 1737 geschonken aan Heiligdom St.Gerlach.

Voorpagina » Nieuws » Regio's » Houthem » Etsplaat uit 1737 geschonken aan Heiligdom St.Gerlach.

Bijzondere schenking voor Heiligdom Sint Gerlach.Deze week ontving het Heiligdom Sint Gerlach in Houthem onverwacht een bijzondere schenking. De schenking is afkomstig van de heer J. van der Werff uit Rotterdam. Deze kocht onlangs bij een bezoek aan Houthem het boekje "Rondom het Heiligdom St. Gerlach Houthem". In dat boekje staan twee koperen etsplaten afgebeeld.

De etsplaatjes stammen uit de 18e eeuw en dienden voor het afdrukken van pelgrimsplaatjes voorstellende St. Gerlach en zijn kerk. Deze plaatjes werden destijds als aandenken aan bedevaartgangers verkocht. De heer Van der Werff herkende de etsplaten onmiddellijk, omdat hij in zijn eigen verzameling ook zo’n plaatje heeft. Hoewel de schatkamer reeds twee van deze plaatjes in zijn bezit heeft, zijn toch alle plaatjes weer anders.

De twee plaatjes die een aantal jaren geleden per toeval bij een antiquair konden worden aangekocht werden door deskundigen gedateerd in de periode 1700-1750. De nieuwe aanwinst draagt het jaartal 1737. De plaat is verder in uitstekende staat, waardoor de prent die ervan gedrukt werd, haarscherp is.

De nieuwe aanwinst is te bekijken in de schatkamer van het Heiligdom Sint Gerlach, Onderstestraat in Houthem.
Openingstijden dagelijks tussen 10 en 17 uur.

← Vorig bericht

Bob Heugen genomineerd als 'vastelaovesvierder'.

Detailhandel centrum lijdt onder bouwactiviteiten.

Volgend bericht →