Europees Jeugdparlement strijkt neer in Maastricht

Voorpagina » Toerisme » Europees Jeugdparlement strijkt neer in Maastricht

Tijdens het komende weekeinde zullen 150 middelbare scholieren vanuit heel Nederland samenkomen in Maastricht om te debatteren over grote Europese problemen in de hedendaagse samenleving. Onderwerpen die onder andere besproken gaan worden zijn de vluchtelingencrisis, jeugdwerkeloosheid, e-health en de Brexit.
De jongeren komen samen vanwege de jaarlijkse Nationale Conferentie van het Europees Jeugdparlement Nederland, die in Maastricht dit jaar plaats vindt vanwege de viering van het 25-jarig jubileum van het Verdrag van Maastricht.
De speerpunten van de organisatie zijn vooral om jongeren actief bezig te laten zijn in de Europese samenleving en vaardigheden in het public speaking en teamwerk te verbeteren. Dit wordt gerealiseerd door de jeugd een weekend lang te laten debatteren over deze onderwerpen, maar ook de kans geven om hun vragen te stellen aan experts op het gebied van hun onderwerp uit de regio. Dit wordt verder versterkt door de integratie met het project “Understanding Europe”, een initiatief waarbij op scholen workshops en gastlessen worden gegeven over de totale werking van de Europese Unie. Het Europees Jeugdparlement Nederland wordt volledig gerund door jonge vrijwilligers.
Tijdens deze conferentie wordt gekeken naar de vaardigheden van alle deelnemers en worden er jongeren geselecteerd om verder naar internationale evenementen te gaan, waar zij dit debatteren nogmaals zullen doen met andere jongeren en studenten uit heel Europa. Deze internationale evenementen trekken meer dan 30.000 jongeren en studenten uit 40 landen aan, waaronder ook Nederlanders.
Er wordt nauw samengewerkt met organisaties uit de regio. Zo worden de locaties van onder andere de TTO- afdeling van het Porta Mosana College gebruikt, het University College Maastricht en het Centre Céramique, maar wordt ook gesteund door de Gemeente Maastricht en de Provincie Limburg.

← Vorig bericht

Kerstconcerten naar hoger plan. Een fiasco?

Rode bok voor Gert Veenhuizen

Volgend bericht →