Europese première in Valkenburg

Voorpagina » Toerisme » Europese première in Valkenburg

Zaterdagavond 27 oktober 2018 was, in het kader van het Zuid-Limburgse Festival Vocallis, de Europese première van de uitvoering van het pianotrio (1935) van componist Marcel Tyberg in de Kloosterkerk in Valkenburg.

Auswitsch

Het pianotrio van Marcel Tyberg is was een première voor Nederland en naar alle waarschijnlijk ook een Europese première. Zijn muziek is pas onlangs opgedoken en herontdekt en op cd gezet.
De in Wenen geboren Tyberg, hij had joodse grootouders, werd gearresteerd en gedeporteerd vanuit Opatija, het toenmalige Italië, en vermoord in Auswitsch.

Uitvoering

De werken werden uitgevoerd door het Pumpkin Trio (piano, viool, cello) en stond onder leiding van niemand minder dan de concertmeester van de philharmonie zuidnederland, Lei Wang. Zij speelt over de hele wereld zowel in orkesten als in kamermuziekensembles en wordt geroemd om haar prachtige vioolspel. De bekende pianist Peter Petrov en cellist Jan Baerts complementeerde het trio. Pianotrio (1935) van Tyberg werd fenomenaal mooi uitgevoerd en is een tot nu toe verborgen parel van de klassieke muziek. Het publiek reageerde zeer enthousiast op de uitvoering en een langdurig staand applaus was volledig op zijn plaats.
Naast Tyberg werden er werken van Dvorak (3 delen uit Dumky Trio) en liederen van de Armeense componist Komitas uitgevoerd. Die laatsten werden gezongen door de sopraan Anna Barkhoudarian, van oorsprong Armeense, die onlangs nog was te horen bij Musica Sacra. Buitengewoon indrukwekkende vertolking die de bezoekers raakten.

Vocallis

Dit jaar is het thema van het Festival, Oorlog, vrede, vrijheid. De missie van Vocallis21 is het (samen) zingen, het (samen) muziek maken, het (samen) luisteren – in welke vorm dan ook-  en onder de aandacht te brengen van muziek en deze te promoten en stimuleren te beoefenen dan wel te luisteren voor alle mensen die willen horen. Van (ongeboren) baby tot grijsaard, van de wieg tot aan het graf. Voor meer informatie en komende voorstellingen in de buurt: https://www.festivalvocallis.nl
 

← Vorig bericht

TV Gids vanaf 28 oktober

Nu uw huis verduurzamen?

Volgend bericht →