Expositie Petran Vermeulen in Museum Valkenburg

Voorpagina » Toerisme » Expositie Petran Vermeulen in Museum Valkenburg

Van 5 juli t/m 4 oktober vindt in Museum Valkenburg een expositie plaats van het gevarieerde oeuvre van Petran Vermeulen (1915-1988). Het werk van Petran Vermeulen is heel divers maar altijd van grote kwaliteit. Ongetwijfeld was dit te danken een de degelijke leermeesters die hij heeft gekend. In Nijmegen kreeg hij op jonge leeftijd les van Dorus Arts.

Van zijn geboorteplaats in Noord-Limburg fietste hij tussen 1934 en 1936 op en neer naar de woning van Arts in Nijmegen. Die lessen gingen niet alleen over de techniek maar hij leerde zijn pupillen ook om een onderwerp te doorgronden en thematisch en compositorisch uit te diepen. Deze privélessen werden ook gevolgd door Daan Wildschut die vanuit zijn woonplaats Grave met de fiets op en neer pendelde.In 1936 liet Petran zich inschrijven op de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen en daar mocht hij meteen in het vierde jaar instromen. Zijn belangrijkste leermeester  werd baron Isidore Opsomer, die zijn leerlingen altijd deze stelregel voorhield: “Schilderen moet een streling zijn voor het oog”. In 1938 kreeg Petran een atelier aan het Hoger Instituut voor Schone Kunsten van Antwerpen.

In Antwerpen woonde Petran in een zeemanspension samen met Daan Wildschut, die in 1939 ook een atelier aan het  Hoger Instituut had gekregen. Toen de oorlog uitbrak gingen Petran en Daan te voet naar Venray en betrokken in Broekhuizenvorst de leegstaande pastorie. Na een jaar vertrokken zij allebei naar Maastricht.Dat Petran perfect portretten kon schilderen bleek al op de academie, waar hij in zijn afstudeerjaar de eerste prijs kreeg voor portretschilderen en de eerste prijs voor tekenen naar het leven. De kunst van het portretteren had hij geleerd van Isidore Opsomer, die in de eerste helft van de 20ste eeuw de belangrijkste portretschilder van België was.

Na 1950 zou Petran zich vooral toeleggen op het schilderen van portretten die voor hem ook een vaste financiële basis boden. Op voorspraak van pastoor Leo Linssen, een van de stichters van de Jan van Eyck-academie, kreeg Petran veel opdrachten in katholieke kringen. Zo werd hij de vaste portrettist van de hoogleraren van de Katholieke Universiteit Nijmegen en van de directeuren van het Venrayse ziekenhuis.  Daarnaast vervaardigde hij treffende portretten van kardinaal Alfrink, de bisschoppen Moors en Hanssen, Toon Hermans, directeur Raedts van de Staatsmijnen, de Maastrichtse burgemeester Michiels van Kessenich en in 1958 ook een portret van koningin Juliana in opdracht van de gemeente Schaesberg. Voor deze opdracht mocht Petran op paleis Soestdijk enkele voorstudies maken, maar omdat hij zich een maand te vroeg bij het paleis had aangemeld, werd hij onverrichterzake naar huis gestuurd.
De expositie wordt geopend op zondag 5 juli 2020 om 14.00 uur. Vanwege de coronacrisis is deze opening alleen bestemd voor genodigden.

← Vorig bericht

Gemeente niet eens met flinke korting Gemeentefonds

Wel of geen uitbreiding camping Vinkenhof in Schin op Geul

Volgend bericht →