Falcon Radio uit zware kritiek op TV Valkenburg

Voorpagina » Nieuws » Falcon Radio uit zware kritiek op TV Valkenburg

In een onlangs uitgezonden radiouitzending van Falcon Radio krijgt TV Valkenburg ze er flink van langs. Met name bestuurslid Willem Thijssen is de zogenoemde kop van Jut. Aanleiding is het verlopen van de zendmachtiging van de stichting Lokale Omroep Valkenburg (SLOV) komende zomer. In deze stichting zijn zowel Falcon Radio als TV Valkenburg ondergebracht.

In november vorig jaar werd bekend dat het bestuur van TV Valkenburg bij een nieuwe aanvraag van de zendmachtiging dit niet meer samen gaat doen met Falcon Radio. De televisiezender van de gemeente Valkenburg aan de Geul gaat zelfstandig de aanvraag doen. Dit betekent dat ze naast televisie ook zelf radio gaan maken.

‘Bullshit’
In de radiouitzending is te beluisteren dat de beargumentatie waarom TV Valkenburg dit gaat doen volgens Falcon Radio ‘bullshit’ is. “TV Valkenburg zegt dat wij niet willen samenwerken in het kader van de nieuwe NLPO-normen (*). We werken al meer dan 20 jaar samen met TV Valkenburg,” zegt de man achter Falcon Radio, Roger Franssen. TV Valkenburg bestuurslid Willem Thijssen krijgt flinke kritiek van Franssen. “Normaal mogen mensen die in de politiek zitten niet deelnemen in een omroep. Dit is tegen de geest van de wet in, maar je weet hoe die mannen werken. Ze doen toch altijd alle kronkels maken.”
(*) De Stichting Nederlandse Lokale Publieke Omroepen (NLPO) is het samenwerkings- en coördinatieorgaan voor de lokale publieke omroep in Nederland.

Huiswerk niet gedaan
Thijssen heeft de uitzending ook beluisterd en laat weten dat de radiozender zijn huiswerk beter had moeten doen. “Ten eerste staat de zender niet onder mijn leiding, ik ben secretaris in het bestuur. Daarnaast heb ik in 2014 mijn wethoudersfunctie neergelegd en ben ik sindsdien aan geen enkele politieke partij meer verbonden. In 2019 ben ik pas toegetreden tot het bestuur van TV Valkenburg. Dus de opmerking ‘tegen de geest in van de wet’ raakt kant noch wal. De uitspraak ‘Je weet hoe die mannen werken’, vind ik overigens een belediging naar iedereen die zich met hart en ziel inzet in de (lokale) politiek.”

Zondebok
Ook dat er meer dan 20 jaar is samengewerkt bevreemdt Thijssen. “Er is nooit samengewerkt. Falcon Radio deed zijn ding en wij ook. Het enige wat er gebeurde was dat er een substantieel deel van de overheidsgelden richting de radiozender werd overgemaakt. Toen de aanvraag voor een nieuwe zendmachtiging in zicht kwam, hebben we uitvoerig in het stichtingsbestuur SLOV gesproken over de nieuwe samenwerkingsnormen van het NLPO. Tot onze verbazing kregen we na deze besprekingen een brief van voorzitter van de stichting SLOV waarin stond dat Falcon Radio haar eigen identiteit wilde behouden en op geen enkele manier een samenwerking wilde. Dat was voor ons het signaal dat we de aanvraag zelfstandig moesten doen. We willen niet dat we straks aan de kant staan als het gaat om de nieuwe NLPO-samenwerkingsnormen. Met deze aanvraag halen we ook Falcon Radio niet uit de lucht. Als zij de publieke zendmachtiging niet krijgen, kunnen ze gewoon verder als commerciële radiozender. Dus om ons nu tot zondebok maken, vind ik op z’n zachtst gezegd ‘niet sjiek’.”

← Vorig bericht

HV MIC zet succesvolle reeks voort 

Visit Zuid-Limburg terug in Spaans Leenhof

Volgend bericht →