Film 'Valkenburg in Oorlogstijd' uit op DVD.

Voorpagina » Nieuws » Regio's » Berg en Terblijt » Film 'Valkenburg in Oorlogstijd' uit op DVD.

Wellicht nieuwe filmmiddagen in het najaar en in verzorgingstehuizen?Op dinsdag 30 en woensdag 31 juli presenteert de Senio-renraad in samenwerking met het Martin Stevens Fonds in Brasserie de Stationnerie een film over Valkenburg tijdens de Tweede Wereldoorlog. "De film wordt voor de tweede keer herhaald", zegt Ton Smeets, voorzitter.

"Beide voorstellingen zijn wederom uitverkocht, maar gelukkig is de film inmiddels beschikbaar op DVD. Na afloop van de voorstellingen om ongeveer 16:30 uur bestaat de mogelijkheid deze film ter plekke te kopen voor € 9,50". Vanaf 1 augustus zal de film ook te koop zijn in de vestiging van de Heuvelland Bibliotheken aan het Berkelplein.

Programma van de filmmiddagen (reeds nu al uitverkocht)

Voorafgaand aan de vertoning van de film in de Stationnerie zal Paul Smeets van Stichting Beeldarchief Valkenburg een lezing verzorgen over Valkenburg tijdens de oorlog aan de hand van foto’s van Frans Hoffman.
Hierna houdt historicus Jos Schols een lezing over de repatriëring na WO-II met betrekking tot het voormalige Ignatiuscollege / Huize Boslust aan de Kloosterweg in Broekhem-Noord.

Na een korte pauze worden vervolgens de unieke beelden vertoont die vlak voor en tijdens de bevrijding zijn gemaakt in september 1944. De film is met een amateurcamera opgenomen door de familie Wijsbek-Caselli die destijds woonde in Villa Jacoba gelegen op de hoek Parallelweg/Nieuweweg te Valkenburg. Onder meer te zien zijn marcherende Reichsschule leerlingen, het inladen van in beslag genomen paarden in Duitse goederenwagons bij het station, wegvluchtende Duitse militairen en NSB’ers en oprukkende Amerikanen met gesneuvelde Duitse militairen in de tuin van Villa Jacoba.
Het duo Henk Kwakkernaat en Jan Diederen zullen de beelden ter plekke van deskundig commentaar voorzien.

Pianist Jan Boer verzorgt op authentieke wijze de muzikale omlijsting tijdens deze film.

Toekomstplannen

"Mocht de belangstelling voor de filmvoorstelling groot genoeg blijven dan overweegt het Martin Stevensfonds om i.s.m. de Seniorenraad in het najaar nog een voorstelling te verzorgen", zegt Carlo Vankan, voorzitter van het Martin Stevens Fonds.

Ook worden de mogelijkheden bekeken om de diverse verzorgingstehuizen in Valkenburg en omgeving middels een reizend filmtheater aan te doen. De subsidie om dit financieel mogelijk te maken is inmiddels aangevraagd, aldus Vankan.

← Vorig bericht

Nieuw boek van Jacco Silvertant.

Nieuwe 'trekkers' voor de Gemeentegrot.

Volgend bericht →