Finish Bergcriterium chaotisch, Adelante Challenge opnieuw zwaar

Voorpagina » Toerisme » Finish Bergcriterium chaotisch, Adelante Challenge opnieuw zwaar

Liefst drie wielerevenementen vonden er zondag op de flanken van de Geulhemmerberg en Brakkeberg plaats. In de ochtenduren streden de B-amateurs en de meisjes junioren en nieuwelingen om de bovenste plaatsen. Luuk Schuurmans bleef Bart de Veer in de slotronde nipt voor.
Het gescheiden vertrek van de meisjesgroepen was toen nog te volgen. Gaandeweg de koers – met liefst 16 beklimmingen van de Geulhemmerberg – smolten beide groepen in elkaar en was het voor de vijfkoppige jury niet meer helemaal duidelijk hoe de doorkomst van de koplopers en achtervolgers was. Twee ronden waren er nog te gaan voor de junioren, maar dat werden er plots drie. Vaders, moeders en fans bij de finish in alle staten! Rozemarijn Ammerlaan won voor Lonneke Uneken.
Eenzelfde tafereel bij de oudere groep meisjes, de nieuwelingen. Alles hutste en klutste door elkaar! Ook daar had de rondenteller blijkbaar last van de warmte en werden meer dan eens vanuit het publiek richting jurywagen onvriendelijkheden geroepen vanwege verkeerde informatie aan de rensters. Die ploften, na alle extra inspanningen, meteen achter de meet tegen de grond. Minutenlange verzorging was toen onontbeerlijk. Julie de Wilde triomfeerde, voor Maud Rijnbeek.
Om half twee was het de beurt aan de deelnemers van de Adelante Challenge. 700 meter klimmen, 500 meter afdalen. Totale lengte van het parcours bijna drie km. Indrukweekend, voor deelnemers en toeschouwers. Een dag eerder had iedereen in Beek nog een tijdrit van 14 km afgelegd. De 30 handbikers in vijf categorieën begonnen op hun tweede dag aan de voet van de Geulhemmerberg vanuit de zogenaamde vliegende start aan hun loodzware wedstrijd. Een uur plus een ronde! Bij de mannen H1-2 kwam Sidney Boro als eerste over de streep vóór de Pool Marek Wisniewski. Bij de H-4 was de winst voor wereldkampioen Jetze Plat uit Amsterdam. Minuten later pas arriveerde Chiel Albers. Mitch Valize, twee weken geleden derde op het WK in deze categorie, pakte de eerste plek bij de H5/0, ruim voor nummer twee Roel Bruijn. Valize (23) uit Heerlen en lid van Adelante on Wheels, is een van de kandidaten voor de Para Olympische Spelen, in 2020 in Japan.
Applaus ook voor de 64-jarige Hennie Konz. Na anderhalf rondje ploeteren hield ze het bij de tweede doorkomst op de kop van de Geulhemmerberg voor gezien. “Dit was vandaag te zwaar voor mij. Mijn leeftijd speelt natuurlijk ook parten. Dus moet je weten dat je op tijd moet stoppen!” klonk het uitgeput.
Rond de klok van half vier uur was de finish van de junioren jongens, de KTJ Résidence V Valkenburg Klim Classic. Na een aantal lussen door het Heuvelland kwam Owen Geleijn als eerste op de kop van Geulhemerberg aan. Stijn Ruijter werd eervol tweede.
Komende zondag ziet U in het programma TV Valkenburg Vandaag een filmverslag van de Adelante Challenge.
Foto’s Frits Feuler, TV Valkenburg


 

← Vorig bericht

Uitslagen oefenwedstrijden amateurclubs 18 en 19 augustus

Waarom wordt raad niet ingelicht?

Volgend bericht →