Geen klachten over geluidsniveau Openluchttheater

Voorpagina » Toerisme » Geen klachten over geluidsniveau Openluchttheater

Er zijn de laatste jaren geen klachten ontvangen over het geluid uit het Openluchttheater, schrijft het college van B&W op vragen vanuit de raad over de bouw van een muur bij het theater. Bij navraag bij het bestuur van het theater blijkt dat zij ook geen klachten hebben ontvangen van bewoners.
Gevelbelasting
Het college legt in zijn antwoord duidelijk uit wat aan de basis van het besluit ligt. “Bij de bouw van de woningen is rekening gehouden met een bepaalde, maximaal toegestane gevelbelasting. Vervolgens is bepaald welke akoestische isolatie de woningen moeten hebben om een acceptabel binnenniveau te creëren. Wanneer de gevelbelasting hoger is dan de norm (wat is gebleken uit het akoestisch onderzoek) moeten er maatregelen genomen worden aan de bron of in de overdracht.”
Klachten
Klachten of opmerkingen uit de nieuwe wijk Diepengaerde zijn er ook niet. Hub Stohr, voorzitter van het bestuur van het Openluchttheater, zegt wel dat er verderop uit een andere straat klachten zijn ontvangen. Natuurlijk wisten de bewoners van het plan Diepengaerde dat in de maanden mei tot en met september optredens in het Openluchttheater gegeven worden. De gemeente moet als eigenaar van het theater er voor zorgen dat het aantal decibellen niet boven de wettelijke norm uitstijgen.

Akoestisch onderzoek en gevolgen

Het college van B&W geeft in zijn antwoord aan de raad een zeer technische uitleg hoe te werk is gegaan in het akoestisch onderzoek. Daarbij gaan termen over de tafel als ‘zendniveau’ en ‘gevelbelasting’. Het draait om de hoogte van het geluid dat het Openluchttheater produceert (het ‘zendniveau’, red.) en om de hoeveelheid aan geluid die gemeten wordt op de gevel van de eerste appartementenblokken tegenover het theater. Dit is de zgn. ‘gevelbelasting’. De keuze is: aanpakken bij de bron of buiten het theater maatregelen nemen. Aanpakken bij de bron wil het theater niet en daarom kiest het college voor het bouwen van de muur.
Realisatie
De bouw van deze muur kan in het najaar starten. Tot half september zijn er nog uitvoeringen in het Openluchttheater.
Foto TV Valkenburg
 

← Vorig bericht

Extra geld nodig onderhoud parkeergarage Aan de Kei

Valkenburg is nu 'Walkingburg'

Volgend bericht →