"Geen paniek, maar we kunnen niet alles voorkomen"

Voorpagina » Toerisme » "Geen paniek, maar we kunnen niet alles voorkomen"

“Er is geen paniek, maar we kunnen niet alles voorkomen”. Dat zijn de woorden van waarnemend-burgemeester Eurlings dinsdag op veiligheidsvragen van TV Valkenburg naar aanleiding van de vreselijke aanslag in Berlijn maandagavond 19 december 2016. “Ik heb vanochtend de veiligheidsregio waaronder Valkenburg aan de Geul valt direct gevraagd te kijken naar onze kwetsbare plekken en gevraagd naar tips voor extra maatregelen”, aldus Eurlings.
Het college heeft een veiligheidsproces in gang gezet. Maandagavond werd in de raad gesproken over de professionalisering van stichting Kerststad Valkenburg.
“Diegene die iets organiseert, is verantwoordelijk voor de veiligheid”, stelt Eurlings. Dat kan niet de gemeente Valkenburg aan de Geul zijn. Eurlings: “Wij faciliteren en stellen de voorwaarden van de vergunning op. Daarop wordt ook gehandhaafd. Op dit moment zijn al o.a. meer agenten in de binnenstad aanwezig. Zij houden ook contact met velen”.
Veiligheid is niet alleen het afsluiten van straten in het centrum. Het gemeentebestuur kijkt ook naar wegen buiten het centrum zoals het Grendelplein en de Cauberg. “Op de Daalhemerweg is in de weekeinde een één-richtingverkeer, de Cauberg heeft dat niet”, aldus wethouder Carlo Vankan. Het Grendelplein zit op piekmoment tjokvol. Een risico factor, mede vanwege de smalle trottoirs. Naar de situatie onderaan de Cauberg, bij de ingang van de Gemeentegrot, wordt ook opnieuw gekeken.
“We zullen iets moeten doen”, suggereert Eurlings. Vooral op de dagen waarop de Christmas Parade trekt komen heel veel mensen kijken in het kleine, nauwe historische centrum. Eurlings gooit een balletje op: “Kunnen we iets met het plaatsen van een tribune op het Walramplein? Of wellicht een andere route kiezen? In ieder geval moet iedereen die zich meer dan 100% inzet voor dit mooie evenement, realiseren dat hij moet meegroeien met het evenement”.
Foto Monique van Wersch. U ziet de drukte bij de Berkelpoort zaterdag 10 dec. 2016. Volgens gegevens zouden in dat weekeinde 15.000 gasten Valkenburg-centrum bezocht hebben.

← Vorig bericht

Meer geld voor beveiliging Kerststad noodzakelijk

Positief overleg over uitstallingsbeleid

Volgend bericht →