Uit onderzoek van zonnepanelenleverancier Zonneplan blijkt dat er relatief weinig zonnepanelen op de daken in de gemeente Valkenburg aan de Geul liggen. Per inwoner is dat op dit moment 0,44 zonnepaneel. Hiermee staat de gemeente op plek 154 van alle 380 gemeenten in Nederland. Uit ditzelfde onderzoek blijkt dat Valkenburg wel een gemeente is met veel potentie voor zonne-energie.

De gemeente Valkenburg zit net onder het gemiddelde van Nederland, wat ligt op 0,45 zonnepaneel per inwoner. Ook vergeleken met gemeenten uit de provincie Limburg presteert Valkenburg matig. Nederweert, de koploper uit de provincie, heeft namelijk 2,58 zonnepaneel per inwoner en neemt hiermee plek 2 van Nederland in.

De provincie Limburg wil graag dat haar inwoners gaan verduurzamen. Om inwoners hierbij te helpen heeft de provincie de Duurzaam Thuis Stimuleringsregeling. Met deze regeling maakt de provincie het mogelijk om onder gunstige voorwaarden geld te lenen. Met de lening kan geïnvesteerd worden in bijvoorbeeld zonnepanelen, maar ook andere duurzame maatregelen. (Uneto-Vni, 2017)

Zonneplan heeft de daken van koopwoningen in de gemeente Valkenburg voor zonnepanelen onderzocht. De ongeschikte woningen; met een rieten dak, teveel schaduw, een rijksmonument of flats zijn niet meegenomen. De conclusie is dat 3676 koopwoningen geschikt zijn voor zonnepanelen. Slechts 440 van de geschikte adressen hebben een zonnepaneleninstallatie.