Gemeente steekt kwart miljoen in mergelwanden.

Voorpagina » Nieuws » Regio's » Berg en Terblijt » Gemeente steekt kwart miljoen in mergelwanden.

Raad vindt onderhoud van groot belang.Wethouder Willem Thijssen (Grottenbeheer/CDA) maakte tijdens de commissievergadering voor Economie, Toerisme en Financiën bekend in de toekomst veel geld te gaan investeren in het beheer en onderhoud van de vele mergelwanden in de gemeente te investeren.

"Mergelwanden beslaan een groot oppervlak binnen de gemeente en er zijn tonnen nodig voor preventief onderhoud. Toestandsafhankelijk onderhoud (lees: een beheersplan) is dus nodig. Jaarlijks brengen we in kaart wat er moet gebeuren. Dat gaat GeoControl voor ons doen. De raad krijgt hierover een raadsnota toegezonden".

De financiering wordt gehaald uit een verdubbeling van de gelden die uit de oude GOMV padenplannen komen. "Daarmee wordt een kwart miljoen gegenereerd", aldus Thijssen.

Thijssen maakte verder bekend dat er is overleg is met de Stichting de Rotswoning in Geulhem over eigendomsrechten. Als bekend is wie eigenaar is, kan het beheersplan daarop van toepassing zijn.

De aanleiding voor de gemeente vormt het feit dat de bewoners/ gebruikers van de locaties Plenkertstraat 23 en het Openluchttheater hun bezorgheid hebben geuit over de stabiliteitssituatie van de mergelsteilwanden die aan hun percelen grenzen. Regelmatig vallen al stenen naar beneden. Er wordt gevreesd voor meer afvallend gesteente, grondverschuivingen en omvallende bomen vanaf de mergelsteilwanden.

Foto’s Fons Winteraeken, Tv Valkenburg © 2013

← Vorig bericht

Auto reed etalage binnen.

Suzan Seegers en Céline Brouns in Openluchttheater.

Volgend bericht →