Gemeenten beperken aantal wielertoertochten.

Voorpagina » Nieuws » Regio's » Berg en Terblijt » Gemeenten beperken aantal wielertoertochten.

Zes gemeenten werken uniform beleid uit.In Slenaken hebben de Nederlandse gemeenten Valkenburg aan de Geul, Voerendaal, Vaals, Gulpen-Wittem, Eijsden-Margraten en de Belgische gemeente Voeren een uniform beleid voor wielertoertochten gepresenteerd.

Belangrijkste uitkomst is dat er vanaf 2014 in het totale gebied van deze gemeenten nog maar maximaal negen toertochten groter dan 1.000 deelnemers en drie toertochten groter dan 5.000 deelnemers worden toegestaan. Dit maximaal aantal loopt per afzonderlijke gemeente bovendien nog terug.

Hoewel het economische belang van wielertoertochten erkend wordt dreigde de balans tussen lasten en baten verstoord te worden. Het nieuwe beleid brengt deze balans weer terug waarbij ook gestuurd wordt op spreiding van routes en data van wielertoertochten.

Andere uitkomsten van het beleid zijn onder andere de invoering van een coördinatiepunt voor wielertoertochten. Daarnaast worden wielertoertochten vanaf 250 deelnemers vergunningsplichting en worden tijdmetingen niet meer toegestaan. Organisaties van wielertoertochten kunnen voortaan via één uniform aanvraagformulier een vergunning aanvragen bij alle gemeenten via het coördinatiepunt.

Aan wielertoertochten groter dan 250 deelnemers wordt een bijdrage van € 0,50 per deelnemer gevraagd voor de financiering van het coördinatiepunt. De Provincie Limburg ondersteunt de samenwerking en gedeputeerde Noël Lebens sprak de ambitie uit om de samenwerking uit te breiden naar de overige Zuid-Limburgse gemeenten en betere afstemming te krijgen met de overige grensgemeenten en Provincies in de Euregio.

KLIK HIER om het volledige perscommunique te lezen.
← Vorig bericht

Parkeerplaats Berkelplein krijgt tweede uitrit.

CD/DVD presentatie Walram’s Genootschap.

Volgend bericht →