Geslaagde opening vijfde editie Oktober Mergelmaand.

Voorpagina » Nieuws » Geslaagde opening vijfde editie Oktober Mergelmaand.

In de Feestgrot in Valkenburg.Zaterdag 2 oktober is op feestelijke wijze middels de organisatie van een mini symposium de vijfde editie van de Oktober Mergelmaand geopend door wethouder Willem Thijssen van de gemeente Valkenburg aan de Geul.
Gastsprekers in de trouwzaal van de Feestgrot in Valkenburg waren Anya Niewierra, directeur van VVV Zuid-Limburg en de heer John van Schaik, voorzitter van het Europe Institute Suberranea. Niewierra gaf haar toekomstvisie op welke wijze Zuid-Limburg dient in te spelen op de veranderende behoeften in onze samenleving.

Authenticiteit aanbieden in een modern jasje, uitgevoerd door innovatieve ondernemers was één van haar aanbevelingen. Van Schaik voerde de aanwezigen mee in de geheimen van de Gemeentegrot. Hij gaf vaak letterlijk een kijkje achter de schermen, zaken werden belicht die de bezoeker van de gemeentegrot nooit zal zien. Hij liet beelden zien van de erbarmelijke omstandigheden hoe de blokbrekers in die dagen hun werk moesten doen. Ook schetste Van Schaik in zijn prachtige lezing een beeld van het ontstaan van het toerisme en de rondleidingen in de Gemeentegrot.

De Oktober Mergelmaand biedt een grote verscheidenheid aan activiteiten en geeft een groot publiek de mogelijkheid meer te weten te komen over dit unieke stukje Zuid-Limburgse geschiedenis. Middels diverse mergelworkshops, excursies, kunstrondleidingen, themawandelingen en lezingen worden gedurende de hele maand oktober op diverse tijdstippen de thema’s mergel en grotten nader worden belicht. Daarnaast bieden diverse exploitanten van onderaardse gangenstelsels de hele maand oktober bijzondere activiteiten aan zoals ondermeer spooktochten, mooie verhalen en legendes van mergelblokbrekers.

Hoogtepunten vormen een groots opgezette mergelwandeling, een Mergelfestival in de Fluweelengrot tijdens de herfstvakantie en het Ondergronds Kerkenpad op 9, 10, 23 en 24 oktober. De maand wordt afgesloten met het spannende thema Halloween.
Meer info over de vele activiteiten: www.ondergrondslimburg.nl. Tevens is een prachtige folder beschikbaar, die op de website te downloaden is.
De Oktober Mergelmaand is een initiatief van de stichting Ondergronds Genieten met medewerking van de vereniging Mergel.Nu. Het project wordt financieel ondersteund door hoofdsponsor Mergelcarving.nl, evenementsponsor Rabobank Maastricht e.o. , stimuleringsfonds evenementen Valkenburg en gemeente Valkenburg.

Foto: stichting ondergronds limburg

← Vorig bericht

Ingezonden brief over bezuinigingen 2011.

B1 Vilt Bequick krijgt verdiend punt niet.

Volgend bericht →