Geslaagde reünie en boekpresentatie Houthemse gemeenschap

Voorpagina » Toerisme » Geslaagde reünie en boekpresentatie Houthemse gemeenschap

Pinkstermaandag organiseerde de Heemkundevereniging Houthem-St. Gerlach in gemeenschapshuis de Holle Eik een reünie voor alle inwoners en oud-inwoners van de Valkenburgse kerkdorpen Houthem, Broekhem en Geulhem. Momenteel telt de Heemkundeverenging, die 25 jaar geleden op de 850e sterfdag van de heilige Gerlachus werd opgericht, bijna 300 leden. Bijna 150 belangstellenden hadden gereageerd op de uitnodiging voor dit treffen. Babbelen over vroeger, oude herinneringen ophalen van een hechte dorpsgemeenschap. 
Een feestelijke bijeenkomst. Ruim 600 uitnodigingen waren verstuurd, naar de eigen inwoners en oud-inwoners. In ’t Stegelke nummer 49 wordt die kwart eeuw van de Heemkundevereniging nog eens gedetailleerd beschreven. 
Hoogtepunt bij de viering van het 25-jarig jubileum was de uitreiking van een nieuw boek, met als titel ‘Zo veranderde Houthem: herinneringen aan voorbije jaren’. In dit boek zijn, naast de teksten van eigen auteurs, ook bijdragen te vinden van enkele (ex-)inwoners die geprobeerd hebben sommige gebeurtenissen na de Tweede Wereldoorlog in beeld vast te leggen.
Het eerste exemplaar werd door voorzitter Jos Lodewick overhandigd aan burgemeester dr. Jan Schrijen. “Eigenlijk mijn tweede exemplaar,” opende hij verrassend zijn toespraak. “Drie dagen eerder had ik al een exemplaar te pakken. De info over Houthem boeide mij meteen. Houthem, zoals het vroeger was en nu grotendeels is veranderd. Goede en duidelijke informatie over allerlei zaken. Auteurs uit eigen dorp met hun ervaringen. Maar ook hier veranderde de woonkern, zoals die overal verandert. Ik was thuis de jongste van negen kinderen. Nog geen auto, geen televisie. In mijn werk gebruikte ik een telex, later een fax. Wie kent deze apparaten nog? Waarmee ik maar wil aangeven dat we al deze veranderingen niet meer kunnen tegen houden. Die kleine dorpsgemeenschappen moeten we koesteren, zong vroeger Wim Sonneveld al in zijn liedje ‘Het Dorp.’ We halen de wereld nu op een andere manier binnen. Mooi is het dan om te zien dat er zoveel historie in Houthem bewaard is gebleven.” 
Ook de nieuw aangeplante wijngaard tegenover Hoeve Broers was de burgervader niet ontgaan. “Iedereen krijgt iets van dit dorp mee. De wortels zijn hier diep verankerd!” Zijn uitsmijter mocht er ook zijn. “Ik kom graag terug over 25 jaar, maar dan zullen jullie het wel met een andere burgemeester moeten doen!”
Na de presentatie en overhandiging van het eerste boek aan de burgemeester konden belangstellenden bij diverse stands met tweedehands overtollige boeken uit het archief van de Heemkundevereniging informatie ophalen. Boeken met bewonerskaarten, foto’s van Geulhem, oude paspoorten, bidprentjes. Kortom: een boeiend stukje historie. Voor even terug in een markant dorp.
Naast een doorlopende diapresentatie over het werkgebied van de Heemkundevereniging, en het grondgebied van de gemeente Houthem konden de bezoekers ook kennis maken met de nieuw ontwikkelde website.   
Foto’s Frits Feuler, TV Valkenburg
Meer info over de Heemkundevereniging en haar activiteiten op:  www.houthem.info

← Vorig bericht

Modderoverlast in Berg & Terblijt en Houthem

Code geel vanaf 15:00 uur in Zuid-Limburg

Volgend bericht →