Geulhemerberg dit jaar door omleiding niet in route Ironman

Voorpagina » Toerisme » Geulhemerberg dit jaar door omleiding niet in route Ironman

Komend weekeinde wordt voor de vierde keer de IRONMAN-MAASTRICHT gehouden. Een internationaal sportevenement dat wereldwijd aanzien heeft maar aan de zijkant van onze gemeente – de Geulhemerberg – deze keer niet zichtbaar is.
Drie jaar participeerde de gemeente Valkenburg aan de Geul – kleinschalig – in de organisatie. “We hebben in deze zomerse periode geen extra mankracht om dit evenement bijvoorbeeld in het centrum van de gemeente te ontvangen,” aldus wethouder Remy Meijers. “Onze insteek was vanaf het begin duidelijk: drie keer meedoen, voor nul euro. Maar inmiddels maken we geen deel meer uit van die organisatie.”
In eerste instantie was de route van deze vierde editie gelijk aan de vorige. Dus met tweemaal de lastige beklimming van de Geulhemerberg. “95% van de route is hetzelfde als voorgaande jaren. Maar grootschalige wegwerkzaamheden aan Belgische kant, in en rond Lanaken, hebben ons er toe gedwongen daar een grotere lus in de route te leggen. Als gevolg daarvan moesten we aan de Valkenburgse kant een stuk inkorten waardoor de Geulhemerberg voor dit jaar noodgedwongen uit de route is genomen,” aldus wedstrijdleider en organisator Emiel Frambach. “Dat heeft niks te maken of Valkenburg als gemeente wel of niet participeert. We komen nu vanuit Amby over de Kuitenberg en dalen in Maastrichtse richting af richting Bemelen. De rijrichting Valkenburg blijft open.”  
Heikel punt voor Meijers vormt ieder jaar weer het afzetten van diverse wegen tussen 9 en 17 uur in en rond het centrum en dan met name de Cauberg. “We zouden heel graag willen. Maar dat is onbegonnen werk in deze periode. De wegen rondom Valkenburg slibben dicht, dat kunnen we niet hebben. De organisatie zocht een wielerroute van 90 km, kwamen destijds bij ons uit. We kunnen niets anders dan via verleende vergunningen twee beklimmingen van de Geulhemerberg aanbieden. Alleen dit jaar is er dus even een time out, zo heb ik begrepen.”
Meijers stelt duidelijk dat de Ironman een prachtig evenement in onze regio. “Hiervoor hebben we inderdaad nauwelijks reclame gemaakt. Centraal vindt bijna alles in Maastricht plaats, met uitschieters naar Eijsden-Margraten, Lanaken en Bilzen. Dat is ook goed zo.”
Berekend is dat dit weekeinde in de Heuvellandregio een omzet van ruim 4,5 miljoen euro gegenereerd zal worden. De organisatie laat, buiten de extra verzorgingsmaatregelen, duizenden kilo’s extra ijsblokjes langs het parcours aanrukken. Ook extra douches voor de atleten terwijl aan het drinkwater extra zout wordt toegevoegd. 
1500 atleten (47 nationaliteiten) duiken zondag vanaf 7 uur vanaf de Griend in Maastricht het Maaswater in voor bijna 4 km zwemmen. Bij terugkomst wacht de fietsroute: twee lussen van 90 km door het Heuvelland en het grensgebied. Bij het inleveren van de fiets moet er nog een loopafstand van 42 km afgelegd worden. Rond 15 uur wordt op de Markt in Maastricht de eerste – professionele – loper verwacht. 
Ook van de partij, in de categorie 60-64 jaar, is de Amerikaanse atlete Julie Moss. Zij werd ‘wereldberoemd’ tijdens de finish van een van de eerste Ironman-wedstrijden, in 1982 op Hawaii. Met haar deelname wilde ze, als 24-jarige studente, onderzoek doen naar de fysiologische en fysieke omstandigheden bij duursporters.
Strompelend en kruipend ging ze daarbij over de finish. Via onderstaande link zijn de beelden van haar aankomst via You Tube te zien:

   Foto Frits Feuler, TV Valkenburg

← Vorig bericht

Verbod water uit de Geul te halen

TV Gids TV Valkenburg vanaf 5 augustus

Volgend bericht →