Gevaarlijke nepmails en sms van pakketbezorgers in omloop

Voorpagina » Nieuws » Gevaarlijke nepmails en sms van pakketbezorgers in omloop

Vanwege de lockdown bestellen we massaal online. Cybercriminelen spelen hier handig op in en gebruiken nepberichten over bezorging van pakketjes om je bankgegevens te achterhalen.

Handelwijze
Je ontvangt een sms-bericht of mail over een pakketje dat naar je onderweg is. De kans is groot dat je inderdaad op een pakketje zit te wachten. Maar let op, het kan om een phishingbericht gaan. Het bericht dat je via sms of mail ontvangt, lijkt dan afkomstig van PostNL, DHL, DPD of een andere bekende pakketbezorgdiensten. Vaak staat er in het bericht dat je invoerkosten of verzendkosten moet betalen en dat pas dan het pakketje wordt bezorgd. Vervolgens lokken de criminelen je via een link naar een nepwebsite en halen op die manier geld van je bankrekening.

Bestelling AliExpress
Esther Buitenhuis, cybercrimeanalist bij de politie, constateert de afgelopen maanden een stijging van het aantal aangiftes van oplichting via berichten die zogenaamd van pakketbezorgdiensten afkomstig zouden zijn. Zij wijst de lockdown en de winkels die sindsdien gesloten zijn als belangrijkste oorzaak aan. “Mensen bestellen nu bijna alles online en daar maken criminelen misbruik van. Heb je een pakket besteld via een Alibaba of AliExpress, dan klinkt het ook best aannemelijk als er om invoerkosten wordt gevraagd.” Maar let goed op, waarschuwt Buitenhuis. “Klik niet op de link, want die klopt niet. PostNL of DHL zullen je hierover nooit benaderen via een sms. Als criminelen je via de mail benaderen, check het mailadres, daar kun je het vaak ook aan zien.”

Aangifte doen
“De schade voor de slachtoffers is groot,” aldus Buitenhuis. “Klik je toch op de link, dan kunnen de criminelen bij je bankgegevens en halen ze je bankrekening leeg.” De politie vermoedt dat de aangiftes tot nu toe pas het topje van de ijsberg vormen, omdat veel mensen geen aangifte doen als ze op die manier worden opgelicht. Buitenhuis: “Veel mensen schamen zich ervoor en durven dan geen aangifte te doen. Het kan echter iedereen overkomen. Door geen aangifte te doen wordt het voor ons ook lastig om het criminele netwerk in kaart te brengen en het probleem goed aan te pakken. Doe daarom altijd aangifte bij de politie, wanneer je bent opgelicht.”

← Vorig bericht

Liefst 14% briefstemmen ongeldig vóór verandering regels, daarna 3,93%

Tussentijdse cijfers: Opkomst Valkenburg aan de Geul om 15 uur: 52,92%

Volgend bericht →