In het voormalig postkantoor vindt op donderdag 12 september om 19.00 uur in het kader van de tentoonstelling “We Do Remember” een lezing plaats door de “Valkenburgse” Ridder Militaire Willemsorde, Gijs Tuinman.
Gijs Tuinman willemsorde

Luitenant-kolonel Gijs Tuinman kreeg zijn militaire onderscheiding voor het heldhaftig optreden van hem en zijn team in 2009. De militaire Willemsorde is de hoogste Nederlandse onderscheiding voor bewezen moed. Die toonde Tuinman onder andere tijdens zijn uitzending in Afghanistan, toen hij samen met een kleine groep kameraden een achtergebleven militair terughaalde terwijl ze beschoten werden door de Taliban.
Gijs Tuinman
Opgegroeid in Valkenburg, groot geworden op de Koninklijke Militaire Academie in Breda en uitgegroeid tot nationale held door zijn werk In Afghanistan. De plek waar hij zijn jeugd doorbracht aan de Emmaberg in Valkenburg heeft een grote rol gespeeld in zijn keuze om militair te worden: een oude boerderij met een verleden. De huisweide sloot aan op het bos en in dat bos bevond zich een ondergrondse hut. Een hut die in de Tweede Wereldoorlog onderdak bood aan twee geallieerde vliegers. Een hut op slechts een paar honderd meter afstand van de plek waar de Amerikaanse soldaat Henri Morgan de dood zou vinden bij de bevrijding van Valkenburg. Voor Gijs en zijn tweeling broer spannende verhalen die zij niet alleen diep in zich opnamen, maar ook naspeelden.
De toegang is gratis en vrije gift is echter welkom.
Gezien het maximaal aantal van 75 bezoekers is aanmelden vooraf noodzakelijk.
Gratis tickets bestellen kan via https://www.museumvalkenburg.nl/agenda/we-do-remember-lezing-door-valkenburgse-ridder-militaire-willemsorde-gijs-tuinman/.
Foto Gijs Tuinman