Nieuw dit jaar: Mergelrijk en een cultureel/animatieprogramma.Valkenburg krijgt de grootste zingende kerstboom dit jaar. De kunstboom wordt 14 meter hoog en krijgt een plekje op het Theodoor Dorrenplein tijdens het Santa’s Village festival. De gehele kerstmarktperiode, van 14 november tot en met begin januari 2015, is het plein in kerstsfeer gedompeld.

De opzet is vernieuwd. Zo zijn er 3 thema’s; ‘Entertainment, Eten & drinken en Shoppen’. Voor ieder wat wils. Er worden vier nieuwe chalets toegevoegd aan de bestaande. De chalets zijn van echt Larikshout en speciaal voor Santa’s Village gemaakt. De entreepoorten tot het plein krijgen een nieuwe tekst, worden opnieuw gespoten en krijgen nieuwe verlichting.

Santa’s Village is een van de pijlers van Kerststad Valkenburg. Naast de nieuwkomer MergelRijk, zijn de kerstmarkten in de Fluweelengrot en in de Gemeentegrot onderdeel. Magisch Zand in de Wilhelminagroeve aan de Neerhem en de Kerstparade completeren het geheel.

Er is nog meer nieuws te melden. Tijdens de gehele kerstmarktperiode zal er doordeweeks een nieuw cultureel/animatieprogramma in het centrum georganiseerde worden.

Voor het seizoen 2014 is er gekozen voor een cultureel programma op de dinsdagen en donderdagen. Voor deze dagen is gekozen omdat op deze manier meer attractie wordt geboden op de wat rustigere dagen. Het doel van deze keuze is dat we willen proberen om meer spreiding te bewerkstelligen in publieksaanbod. De bezoekersaantallen liggen in de weekenden extreem hoog terwijl er op de doordeweekse dagen nog voldoende ruimte is.

Er is gekozen voor een laagdrempelig, mobiel, aanbod. De acts treden op tussen 14.00 en 17.00 uur en zullen zich verplaatsen door het gehele centrum en het Grendelplein.

Dit is het complete programma:

Dinsdag 18 november – Marskramer
Muzikale, theatrale walkact met ingebouwde geluidsversterking. Reeds in 1225 trokken ze door heel Europa. Marskramers, warenmannen, voddenmannen of in nog andere streken teuten, peddlers of coeplude genoemd. Met sterke verhalen sleten zij hun handelswaar – niet altijd van onberispelijke kwaliteit- in dorpen en steden, in herbergen en boerderijen. De Marskramer verstaat de kunst om het publiek in de juiste stemming te brengen. Om vervolgens zijn "waar" te slijten. Met humor en hilariteit, met muziek, zang en melancholie, met dramatiek en theater. Muziek en liederen uit alle streken, van alle tijden. Uiteraard met stemmig en gepast repertoire tijdens de Kerstdagen

Donderdag 20 november – Verdwaalde Skiër
In een futuristisch winterkostuum en op oude houten skilatten met een parachute achter zich aan slepend, is deze Verdwaalde Skiër in een voor hem vreemde wereld belandt. Gewapend met een landkaart en een saxofoon om zijn nek, vraagt hij de omstanders naar de weg van het skigebied. Ook raakt de skiër regelmatig verliefd, en dan trakteert hij het publiek op vrolijke winterse kerstklanken die hij uit zijn saxofoon tovert.

Dinsdag 25 november – Winter Wishes
Eens in het jaar herrijst deze dame uit de sneeuw van het koude noorden. Een stijlvolle act in stemmig wit met een presentatie dat ijs doet smelten. Met een betoverend mooi kostuum van fonkelende verlichting en een staf waaruit zij sneeuw kan laten verschijnen, brengt zij licht in de donkere dagen voor kerst. Haar jazzy kerstrepertoire is zowel versterkt als mobiel en geheel verwerkt in het winters geheel. Zij verzorgt uw kerstgedachte en geeft u iets blijvend meer voor de kerst, wanneer u van haar een persoonlijke kerstboodschap ontvangt. Deze ‘fortune cookies’ in kerststijl zijn overdraagbaar, dus niet alleen leuk om te krijgen… ook om door te geven.

Donderdag 27 november – Het Levend Kerstboompje
Met deze act krijg je zelfs de meest doorgewinterde chagrijn aan het lachen. Het wordt gegarandeerd een vrolijke kerst dit jaar. Nu met kerststalletje.

Dinsdag 02 december – Ganzenfanfare
Met tromgeroffel, gefluit en gegak marcheert de Ganzenfanfare door de straten van dorp tot stad. Deze unieke combinatie van mens, muziek en rasechte Toulouser Ganzen betovert iedereen en laat hen in verbijstering achter. Een vrolijke, ludieke en vooral diervriendelijke act gebaseerd op de eeuwenoude traditie van het ganzenhoeden.

Donderdag 04 december – Manoesso
Meester van het vuur… Éénmans Vuurfanfare Manoesso brengt de Éénmans Vuurfanfare waarbij hij zich met grote trom tussen het publiek begeeft, ondertussen wat vuur spuwend. Waarschijnlijk de kleinste fanfare maar zeer zeker de vurigste.

Dinsdag 09 december – Witte Winterklanken
Een witte reiziger trekt voorbij, onderweg naar wie hem dierbaar zijn. Heerlijk mistige wintermuziek sluipt als een nevel door de straten en over de pleinen. Dromerige klassiekers, muzikale herkenbare thema’s uit heerlijke wegdroomfilms. Een lange reis achter de rug. Een lange weg te gaan. Deze poëtische figuur sleept zijn reiswagen, voorzien van een mobiele muziekinstallatie, met zich mee naar zijn onbekende bestemming.

Donderdag 11 december – Scrooge
Mopperkont met lach op zijn mond. Bemoeit zich overal mee.

Dinsdag 16 december – Dickenstroubadour
Zichzelf begeleidend op accordeon zingt De Zingende Kerstman troubadour, de sterren van de hemel. Met kerstmuziek uit Ierland, Frankrijk, Engeland, Amerika en natuurlijk Nederland weet hij ieder publiek te boeien, waarbij hij ook vaak de lachers op zijn hand heeft.

Donderdag 18 december – Sneeuwvrouw
Hoe prachtig zou het kunnen zijn om de sfeer op uw jaarlijkse kerstmarkt nog enigszins te verhogen met kerst- en sfeermuziekjes, gespeeld op een dwarsfluit door ………..een sneeuwpop! Op haar sleetje staat een kerstboom, met kerstkransjes voor de allerkleinsten. Zij speelt en zingt de meest romantische muziek uit alle windstreken……en ze laat het zelfs plaatselijk sneeuwen als ze goed gehumeurd is. De slee is voorzien van een mobiele geluidsinstallatie.

Dinsdag 23 december – Ben The Banjoman
Ben the Banjoman speelt er lustig op los. Als zingende en spelende troubadour trekt hij door het ganse land. Speciaal voor de kerst trekt hij op zijn rendier rond door het publiek. Met zijn Amerikaanse tenorbanjo brengt hij op ludieke wijze gemakkelijk in het gehoor liggende kerstsongs ten gehore.

Het Sprookjesbos in Valkenburg blijft ook in de herfst en winter geopend.

De opening van kerststad Valkenburg zal plaatsvinden op 15 november 2014, waarbij de parade evenals andere jaren op 19.30 uur zal starten. De avond wordt afgesloten met vuurwerk.

De grotten zullen vrijdag 14 november in de middag haar poorten reeds openstellen voor het publiek. Santa’s Village dat vorig jaar een succes was, zal zijn poorten op zaterdag 15 november in een nog grotere vorm voor het publiek openen.