Heemkundevereniging restaureert H. Familiekapel Strabeek

Voorpagina » Toerisme » Heemkundevereniging restaureert H. Familiekapel Strabeek

Vrijwilligers en werknemers van bouwbedrijf Coppes uit Houthem beginnen rond 1 oktober a.s. met het verstevigen van de fundering van de Heilige Familiekapel in Strabeek. De gevels worden verankerd en de scheuren in de kapel worden hersteld. De kant van de kapel aan de Klaterstraat wordt de fundering verstevigd.

Kapel Strabeek

Weg werd steeds breder en breder
Toen 125 jaar geleden de kapel in een weiland op de hoek van de Klaterstraat en de doorgaande weg gebouwd werd, kon men niet bevroeden dat door verbreding van de Klaterstraat de fundering van de kapel boven het maaiveld zou komen te liggen. De Klaterstraat was destijds een weg ter breedte van ongeveer 3 meter, waarover de boeren de achterliggende weilanden konden bereiken. In de loop van de tijd is de weg echter een stuk breder geworden, waardoor de druk op de fundering langs de straat is weggevallen. Hierdoor en door de trillingen door het steeds zwaardere vracht- en landbouwverkeer zijn de muren en het gewelf gaan scheuren en dreigt de kapel op termijn in te storten.
Nog fondsen nodig voor herstel
De begrootte kosten bedragen ongeveer € 26.000,-. Door subsidie van de provincie en de gemeente en financiële bijdragen van andere instanties, fondsen en ondernemers is inmiddels een bedrag van € 22.000,- beschikbaar, voldoende om met de restauratie te starten.
Vrijwilligers gezocht
De Heemkundevereniging kan nog enkele vrijwilligers gebruiken voor de restauratie en lichte werkzaamheden rondom de kapel. Bel dan met voorzitter, Jos Lodewick (tel. 604 04 69), of per e-mail: jlodewick@t-mobilethuis.nl
Archiefkleurenfoto Raoul Limpens
 
 

← Vorig bericht

St. Rosa-denplanting en kermis in Sibbe-IJzeren

Sophie Vleugels uit Sibbe is winnaar monoloog voor de vrijheid

Volgend bericht →