Help herinneren en verhalen vastleggen over de bevrijding

Voorpagina » Toerisme » Help herinneren en verhalen vastleggen over de bevrijding

Op 17 september 2019 is het 75 jaar geleden dat alle kernen van de huidige gemeente Valkenburg aan de Geul werden bevrijd. Om de bevrijding te herdenken en de oorlogstijd zo accuraat mogelijk weer te geven, is Museum Land van Valkenburg op zoek naar persoonlijke verhalen, ooggetuigenissen en tastbare herinneringen. Van al deze levensechte verhalen, materialen, foto’s, filmbeelden en uitrustingsstukken richten we een unieke en zo volledig mogelijke overzichtstentoonstelling in onder de naam “We Do Remember”.
Kijk via TV Valkenburg naar een uitgezonden item hierover.

bevrijding 1944 Grotestraat

We moeten beseffen dat het hier gaat om de laatste ooggetuigen die ons nog kunnen vertellen over hoe het was om jong te zijn in de dagen van en na de bevrijding van de toenmalige gemeente Valkenburg-Houthem. Ook is dit de laatste gelegenheid om deze persoonlijke verhalen breed en levend te delen met de nieuwe generatie. Er zijn zeker lessen te trekken uit het verleden. Als u wilt kan uw verhaal worden opgenomen aan de hand van een interview.
Er worden mensen actief hiervoor benaderd. U kunt zich ook zelf opgeven of namen doorgeven van mensen, waar dan ook woonachtig, die deze tijd in Valkenburg nog hebben meegemaakt en bereid zijn daarover te vertellen. De verhalen worden op film vastgelegd en nadien bewaart in het museum. Wilt u uw verhaal anoniem kwijt dan kan dat natuurlijk ook. Stuur het dan zonder afzender naar ons museum.
Dit zijn de adresgegevens: Museum Land van Valkenburg, t.a.v. Willem Vermeer, Grotestraat-Centrum 31, 6301 CW Valkenburg aan de Geul.
Verder is het museum op zoek naar materialen, foto’s, filmbeelden, dagboeken, achtergebleven uitrustingsstukken, pamfletten, briefwisselingen en andere informatie. Het gaat om tastbare herinneringen van de bevrijdingsdagen en daarna. Valkenburg was in die naoorlogse dagen een belangrijk restcenter voor de geallieerden en een opvangcentrum voor de gewonden. Neem contact op met David Loozen via davidloozen4@gmail.com of 06-11 72 23 23.
De expositie loopt van 1 september tot 13 oktober 2019 in het Museum van Valkenburg gelegen aan de Grotestraat-Centrum en in het voormalig Postkantoor aan de Lindelaan.
Foto gemeente Valkenburg aan de Geul

← Vorig bericht

Ingezonden reactie CDA over de peiling en de verkiezingen

Wel of geen peiling in Broekhem-Noord

Volgend bericht →