Herfstsferen opsnuiven in het Beneden Geuldal

Voorpagina » Nieuws » Herfstsferen opsnuiven in het Beneden Geuldal

Op zaterdag 10 oktober om 14.00 uur organiseert Stichting het Limburgs Landschap een excursie door het natuurontwikkelingsgebied Meerssenerbroek en het aangrenzende hellingbos van De Dellen. Gestart wordt vanaf de parkeerplaats bij Uitspanning De Nachtegaal, Gemeentebroek 6 te Meerssen. In verband met de coronamatregelen is er maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, aanmelden voor deze excursie is verplicht [vol=vol] via www.limburgs-landschap.nl/kalender

Meerssenerbroek
De naam Meerssenerbroek wijst op het kletsnatte verleden van het gebied. Aan de voet van het hellingbos De Dellen trad vroeger overal grondwater uit waardoor het gebied permanent nat was. Ook door overstromingen van de Geul en het Geulke kwam het gebied regelmatig blank te staan. Hierdoor was het een dynamisch gebied, waar telkens nieuwe sedimenten werden afgezet waarin natuurlijk ook veel plantenzaden zaten. De huidige vegetatie wijst daar nog steeds op.

De Dellen
Direct grenzend aan het Meerssenerbroek ligt het hellingbos De Dellen. Dit is een gevarieerd loofbos met zeldzame flora en fauna. In het begin van de 19e eeuw groeide hier overigens geen bos. Het gebied werd toen (en door veel streekbewoners ook nu nog) aangeduid als Meerssenerhei of Ambyerhei. Destijds groeide er struikheide, brem en jeneverbes. In het begin van de 20e eeuw heeft de heide plaats gemaakt voor bos. Toen kreeg het gebied ook zijn huidige naam: De Dellen. Dellen zijn holle wegen of grubben die zich in de helling hebben ingeslepen. Hiervan zijn nog mooie voorbeelden in het gebied te zien.

Foto: Stichting het Limburgs Landschap, Henk Heijligers

← Vorig bericht

Groene Loper Run Maastricht op rood gezet

Aanbieding profielschets nieuwe burgemeester in extra raadsvergadering

Volgend bericht →