Herstel stormschade in het Polferbos

Voorpagina » Toerisme » Herstel stormschade in het Polferbos

De storm van enkele weken geleden heeft op diverse plaatsen in Valkenburg aan de Geul voor schade en gevaarlijke situaties gezorgd. Eén van de locaties waar bomen zijn omgewaaid is in het Openluchttheater aan de Plenkertstraat.
Vanaf eind juli worden in het Polferbos en met name aan de zijde van de Plenkertstraat de gevolgen van de storm opgeruimd. Vervolgens worden de werkzaamheden in het Polferbos die in verband met het broedseizoen zijn gestopt, hervat.
Het Polferbos is een hellingbos en ligt op de Cauberg tegen de Plenkertstraat en  bij het casino. Direct aan de Plenkertstraat gaan op verschillende plekken de mergelsteilwanden kaarsrecht omhoog. Bovenop deze steilwanden groeit het Polferbos. Bomen direct langs de rand beginnen ouder te worden. Hierdoor ontstaan onveilige situaties.  Het streven is dat direct langs de Plenkertstraat nog maar weinig grote bomen staan. Deze worden vervangen door jonge struiken. Verder van de weg en de steilwand wordt middenbos ontwikkeld. Hier groeit straks een open bos met grote vitale bomen.
Nog verder het bos in groeit normaal opgaand bos. Door de combinatie van deze bostypen ontstaat straks veel afwisseling met nieuwe zichtlijnen naar het Geuldal. In het Polferbos groeien veel verschillende boomsoorten.  Er staan bijzondere plantensoorten en er leven dassen. Op dit moment is het bos bijna overal dicht gegroeid en donker geworden. Veel plantensoorten kunnen daar niet tegen. Bomen hebben extra ruimte nodig om mooi uit te kunnen groeien. Ook de uitkijkpunten richting het Geuldal zijn helemaal dicht gegroeid.
Met de risico’s van grote oude bomen langs de steilrand, de wens voor een veilig wandelbos met uitkijk over het Geuldal en de kansen voor de natuur is een nieuw streefbeeld voor het Polferbos gemaakt. Doel is een structuurrijk boslandschap, waarbij het oude traditionele hakhout- en middenbosbeheer een belangrijke referentie is. In de omgeving van Valkenburg is herstel van middenbos zeer succesvol gebleken voor behoud van plant- en diersoorten. Voorbeelden zijn te vinden in het Gerendal en op de Schaelsberg.
De werkzaamheden aan de mergsteilwanden in het Polferbos passen binnen de visie van Buitengoed Geul en Maas en worden door de Provincie financieel ondersteund.
De opknapwerkzaamheden leveren een bijdrage aan Buitengoed Geul en Maas, omdat nieuwe natuur wordt ontwikkeld, nieuwe beheervormen ontstaan en het thema mergel beleefbaar wordt gemaakt.
Deze week ziet u in het programma TV Valkenburg Vandaag een korte reportage over de snoeiwerkzaamheden.

← Vorig bericht

Wie en waar: Schutterij in gelid

Buitenlandse erfenissen delen met je ex?

Volgend bericht →