Het grote Luèterklöpperkes-interview.

Voorpagina » Nieuws » Regio's » Valkenburg Centrum » Het grote Luèterklöpperkes-interview.

Bij hun 11-jarig jubileum als afscheid aan CarnaVallekeberg.Tv Valkenburg stelde 11 vragen aan de ‘drijvende kracht’ achter carnavalssociëteit de Luèterklöpperkes, Michel Lebouille. Dit jaar ontvingen zij ‘De Rode Bok". Is het een echte carnavalsgroep of een vriendengroep die carnaval hoog in het vaandel heeft staan? Hoe dan ook, Tv Valkenburg zocht het antwoord in 11 vragen, volgens de vastelaovend traditie.

Vraag 1. Hoe begon het allemaal?
Michel: Begin 2000 beschreef Felix Lebouille in zijn internetkrantje "de Gozewiensjtraoter" het wel en wee van de Gosewijnstraat. In de editie van januari 2002 stond er een artikel over de net opgerichte carnavalssociëteit de Luèterklöpperkes komende uit de Gosewijnstraat. Hun eerste Prins was Tom I (Pijls), in 2001 uitgeroepen en vanaf toen zijn we met een raad van elf en prins er op uitgetrokken. In het eerste jaar met 5 man, 2 jaar later waren we met 35 man. En die vaste groep is ook altijd gebleven.
Vraag 2. Wat betekent de naam de Luèterklöpperkes?
Michel: Een ‘Luèterklopper’ is het Valkenburg voor zeepklopper. De naam is terug te leiden naar het feit dat de Koningin van de Gosewijnstraat, Lilian America, haar ramen wast met echt ouderwetse luèter.
Vraag 3. Jullie namen ook deel aan de kleine optocht. Waarom alleen die optocht?
Michel: Toen we begonnen met de kloppers maakten veel van onze leden al deel uit van diverse carnavalsgroepen en bleek de zondag de beste keuze. Ook wilden we op die manier een impuls geven aan de kinderoptocht. Ten slotte hadden wij ook het gevoel dat onze insteek van de carnaval ook het beste paste op de zondag. De dag die toch echt voor de Valkenburgers zelf is.
Vraag 4. Jullie waren de eerste die in de Valkenburgse kleine optocht ‘sjloek’ uitgooiden?
Michel: De jeugdkarnaval gooide altijd al snoep uit. Onze prins heeft dat vanaf het begin ook gedaan. Dit vanwege het gebruik en we er voor wilden zorgen dat alle kinderen van Valkenburg met genoeg snoep huiswaarts konden.
Vraag 5. Wanneer proclameerden jullie je eerste prins? Wie was dat?
Michel: Onze eerste officieel geproclameerde prins was prins Tom II (Pijls) en dat gebeurde in januari 2004. Vanaf dat moment was er ook sprake van een echte carnavalssociëteit. Prins in 2003 was Ary Noordam. Hij werd niet geproclameerd op een zitting maar trok wel tijdens carnaval als Prins Ary I rond. Omdat Tom in 2002 enkel op papier prins was (we liepen toen nog niet met de optocht mee) hebben we hem in 2004 nogmaals Prins gemaakt.
Vraag 6. Jullie proclameren de prins steeds tussen Kerst en Nieuwjaar. Is daar een speciale reden voor?
Michel: Wij moesten op zoek naar een datum die nog vrij was op de drukke carnavalsagenda. Daarnaast mochten we de proclamatie enkel bij hotel Voncken organiseren als er geen gasten waren. Omdat Voncken de week tussen Kerst en Nieuwjaar gesloten is, werd die periode gekozen.
Vraag 7. Nu jullie na 11 jaar stoppen gaat een uniek concept verloren, of niet?
Michel: We hebben met een groep jeugd uit Valkenburg onze eigen invulling gegeven aan het ‘Carnavallekeberg geveul’. Dit sloeg vanaf het begin aan en we vonden ons eigen plekje in het carnavalsgebeuren. Wij hebben een super tijd gehad en zijn er van overtuigd dat andere jeugd ook als groep iets kan opbouwen.
Vraag 8. Wat wil je over enkele jaren aan je kind vertellen over de Luèterklöpperkes?
Michel: We zullen vooral terugdenken aan de gezellige sfeer. Als jonge groep hebben we jaren veel plezier gehad in Valkenburg. We hopen dat onze kinderen zich later ook bij elkaar pakken en ervoor zorgen dat carnaval in Valkenburg in lengte van dagen gevierd wordt.
Vraag 9. Tv Valkenburg heeft een door jullie gemaakte parodie uitgezonden. Dat was PR. Iets waar jullie nooit aandacht aan besteed hebben. Waarom niet?
Michel: Alles wat we organiseerden was vooral voor ons eigen plezier. En genoten dat hebben we! We hebben een eigen website (www.vallekeberg.nl, red.) maar verder vieren we gewoon carnaval. Wellicht dat ons enthousiasme de beste PR was? Iedereen in Valkenburg kent de Luèterklöpperkes.
Vraag 10. Hoe beleefde je de afsluitende jubileumzitting. Traantje weggepinkt?
Michel: De jubileumzitting was grandioos. Vanaf 09:45 tot 16:30 uur was het een groot hoogtepunt met een dolle menigte. Iedereen heeft plezier gemaakt en dat is het belangrijkste. Wellicht dat we ons nog niet realiseren dat het na half vasten echt voorbij is. Maar aan de andere kant, de Luèterklöpperkes is één grote vriendengroep die elkaar ook veel buiten het carnaval treft. Dus een echt afscheid is het niet.

Vraag 11. Wat was jullie lijfspreuk?
Michel: Nunc est Bibendum !

Zondag 19 februari a.s. zijn de Luèterklöpperkes voor het laatst te zien als zodanig in de kleine optocht van Valkenburg-C.

Foto’s website Luèterklöpperkes

← Vorig bericht

Geweldige jubileumzitting van CS de Luèterklöpperkes.

Hekwerk en containers worden niet weggehaald.

Volgend bericht →