Het Streekmuseum haakt in op de Tour de France

Voorpagina » Nieuws » Regio's » Valkenburg Centrum » Het Streekmuseum haakt in op de Tour de France

Van 24 juni tot en met 13 augustus is in Streekmuseum Land van Valkenburg de tentoonstelling ‘Valkenburg, Cauberg en de Tour’ te zien.

In het Wielerjaar 2006 staat Valkenburg in het teken van de wielersport: de Ster Elektro Tour op 15 juni, de ‘Tien uur van Valkenburg’ in het weekend van 23 juni, de ‘Tour de Première’ op 30 juni, de Tourtocht Touretappe’ op 3 juli, de aankomst van de ‘Tour de France’ op 4 juli, het ‘EK Wielrennen’ van 12 t/m 16 juli en tenslotte de doorkomst van de ‘ENECO Tour 2006’. Het Streekmuseum haakt in op al dit wielergebeuren met een tentoonstelling rond Valkenburg en de Tour de France; tenslotte deed de Tour tweemaal Valkenburg aan: in 1992 en nu weer in 2006.

Met medewerking van verschillende wielerfans, Huub Marx, Levien Spits, Victor in de Braekt, Jan Aarts en Jos Waber is het gelukt om met allerlei interessante zaken, die met de Tour te maken hebben, een fraaie tentoonstelling op te zetten. Zo wordt met een complete portrettengalerij aandacht besteed aan alle Limburgse coureurs die in de loop der jaren aan de Tour meededen. Ook alle renners van dit jaar zijn er met hun foto vertegenwoordigd.

De Cauberg, Valkenburgs beroemde kuitenbijter, is door Jan Aarts uitgebeeld in een bijzondere maquette in mergel. Met historisch documentatiemateriaal van het Martin Stevens Fonds wordt een interessant beeld geschetst van de rol die deze scherprechter in de wielerhistorie van Valkenburg gespeeld heeft. De Cauberg speelde al een prominente rol in de eerste Ronde van Valkenburg in 1935.

Jan Janssen stelt zijn fiets, waarop hij de Tour won, ter beschikking en zie dan wat een wereld van verschil er is met een fiets waarop nu de Tour gereden wordt. Ook zijn gele trui is er en truien van winnaars in andere klassementen. Met allerlei attributen wordt in beeld gebracht wat er zich in het kielzog van de Tour afspeelt: reclamemateriaal, bewegwijzering, ravitaillering, etc.

Tijdens de expositie zijn ook enkele fraaie kunstwerken te zien van de kunstenaars Lou Thissen en Wil van der Laan, met de wielersport als onderwerp.

De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door bijdragen van de Gemeente Valkenburg aan de Geul, Media Groep Limburg, Leeuw Bier, Mergelatelier Jan Aarts.

← Vorig bericht

Extra aandacht voor landbouwgewassen in de Kasteeltuin Oud-Valkenburg

De Sjaasbergergank naar de Kluis op de Sjaasberg

Volgend bericht →