Historie halve eeuw Amstel Gold Race herleeft met Wiel Verheesen

Voorpagina » Toerisme » Historie halve eeuw Amstel Gold Race herleeft met Wiel Verheesen

Aandachtig luisterden ongeveer 40 belangstellenden donderdagavond naar Wiel Verheesen, oud-journalist van het Limburgs Dagblad. In zijn boek ´Vijftig jaar Amstel Gold Race´ verhaalt de 79-jarige Heerlenaar zijn vele herinneringen aan Nederlands enige wielerklassieker. Goed bewaarde geheimen, vele anekdotes. Verhalen die de krant en de televisie net niet haalden maar wel onuitwisbaar in het geheugen van Verheesen zijn gegrift. Kleinere koersen in de jaren vijftig en zestig, al lang van de kalender verdwenen, zijn voor Verheesen wedstrijden alsof ze vorige week hebben plaats gevonden. Met namen en uitslagen! 
Deze avond worden delen van de voorgaande 52 edities van de Amstel Gold Race in vogelvlucht doorlopen. Verheesen vertelt smeuïge details, want er gebeurde veel in deze koers. Bijna iedere editie Vanaf 1966, het ontstaan van deze eendaagse wedstrijd tussen Breda en Meerssen. Vier dagen voor de officiële start was er nog geen vergunning om te koersen! Renners hadden contracten voor een koers van 250 km. Maar door allerlei omleidingen werden dat er ruim 300! De Fransman Jean Stablinski kwam als eerste over de meet. Persconferenties aan de finish in de voorkamer van de boerderij van de familie Drummen. Hilarisch toen, nu ondenkbaar. Bijna twee uur lang, zonder ook maar één minuut te vervelen, duurt de lezing van Verheesen. Hij deelt zijn verhalen met het publiek. Ook de spreker zelf heeft zichtbaar plezier in zijn voordracht.
Onder de aanwezigen de broers Huub en Ger Harings uit Sibbe. Oud-voetbaltrainer Sef Vergoossen en oud-burgemeester van Valkenburg aan de Geul Constant Nuijtens zijn aandachtige luisteraars. Negentien keer volgde Verheesen de Tour De France. Toen nog met papier en blocnote. De strijd tussen de merkenploegen, het elkaar niets gunnen in het peloton. Contracten die nagekomen moesten worden. Dodelijke ongevallen. Of het interview met Kneteman op een Franse hotelkamer. De renner deed op het toilet zijn behoefte en Verheesen noteerde aan de andere kant van de deur zijn uitspraken! Verheesen somt ze met een ongekende precisie op. Hilarisch om te vernemen hoe die verhalen dan vanaf de Franse locatie richting redactie doorgebeld moesten worden! Wielerminnend Limburg genoot van zijn verhalen die een aparte kijk gaven op het wielermilieu. Kritisch ook, als het moest. 
De AGR was vanaf de eerste editie in 1966 zijn terrein. De historische vijf zeges van Jan Raas en Gerrie Kneteman. Of de Limburgse winnaars Harrie Steevens, Frans Maassen en Arie den Hartog. De truc van Hennie Kuiper die in 1982 in Geulhem een kort weggetje nam – het scheelde 40 meter – langs enkele huizen naast de officiële route om tot bij de kopgroep van vijf man te kunnen komen. Die weg kreeg later van de bewoners de naam ´Hennie Kuiper Allee´. Verheesen heeft alles nog op zijn netvlies. Vanaf 2003 werden Maastricht en Valkenburg in de route betrokken als start- en finishplaats. Organisator Herman Krott wilde nog meer in de Limburgse heuvels koersen. Draaien en keren. Een totaal andere ronde dan wat renners gewend zijn. Vinoukorov werd de eerste winnaar op de Cauberg.
Verheesen heeft in al die jaren goede contacten opgebouwd met wielrenners en ploegleiders. Hij kon zodoende diep achter de coulissen van de Gold Race kijken. Is het vreemd dat Jan Raas, recordhouder als vijfvoudig winnaar van de AGR, alleen Verheesen nog toe staat om een interview met hem te houden? “Jan volgt het wielrennen nog steeds maar heeft geen behoefte meer aan de media!” Zijn bezoek aan de woonplaats van Raas, het Zeeuwse ´s Heerenhoek, staat bol van de prachtige anekdotes.    
Verheesen vertelt met een enorme passie. De broers Huub en Ger Haring knikken meermaals als Verheesen gebeurtenissen uit hun actieve wielerperiode beschrijft. Met een kritische blik richting de Limburgse wieleropleiding besluit hij zijn voordracht. “Vroeger had je veel meer rondes in elk dorp waar jong talent zich kon laten zien. Nu tellen we nog slechts twee, drie grote namen in de koers. We moeten oppassen dat we ons niet te veel vergapen aan Tom Dumoulin!”
Foto’s Frits Feuler, TV Valkenburg

← Vorig bericht

Omgevingsvergunning bouw Croix onherroepelijk

De Sjporttaofel staat deze week in Sibbe

Volgend bericht →