Hoe Alva's ijzeren vuist Valkenburg trof

Voorpagina » Nieuws » Regio's » Hoe Alva's ijzeren vuist Valkenburg trof

Op dinsdag 4 april organiseert de kring Valkenburg en Heuvelland om 20.00 uur een lezing in hotel Monopole. De heer Sander Wassink vertelt in deze lezing over de beeldenstorm in 1566.
Dit fenomeen voltrok zich vanaf 10 augustus 1566 overal in de Nederlanden en verspreidde zich razendsnel. Op zondag 29 september was het ook raak in Maastricht.
Als reactie stuurde landsheer Filips II zijn belangrijkste generaal, de hertog van Alva, met een leger om orde op zaken te stellen. Eenmaal aangekomen in Brussel stelde Alva een speciale rechtbank samen om de beeldenstormers op te sporen en te bestraffen: de Raad van Beroerten. Ook enkele inwoners uit Valkenburg bleken na een onderzoek ter plaatse bij de oproeren betrokken te zijn geweest.
Negen personen waaronder glasblazer Andries Putemand en schaapsherder Jan van den Berghe werden gevonnist: hun bezittingen werden geconfisqueerd en zij werden voor eeuwig uit de Nederlanden verbannen. Wat hadden deze inwoners uit Valkenburg op hun geweten? Bleef de H.H. Nicolaas en Barbarakerk gespaard voor de vernielzucht van de beeldenstormers? Hoe ging de Raad van Beroerten te werk? Tijdens de lezing komen deze en andere vragen uitgebreid aan de orde. De lezing is ook voor niet leden toegankelijk.

← Vorig bericht

Koude oorlog in een mergelgrot

Handhaving Valkenburg zit in de knel

Volgend bericht →