Hommage aan schilder en tekenaar Harrie Bartels

Voorpagina » Toerisme » Hommage aan schilder en tekenaar Harrie Bartels

Vijf jaar na zijn overlijden eert Museum Valkenburg kunstenaar Harrie Bartels (1936 – 2015) met een fraaie tentoonstelling van 2 februari tot 13 april 2020 die een overzicht geeft van zijn veelzijdig werk.

Harrie Bartels

Bartels overleed in 2015 op 79-jarige leeftijd op Mallorca. Hij was afkomstig uit het Noord-Limburgse Tegelen, studeerde in 1963 af aan de Jan van Eyck academie in Maastricht, en volgde zijn opleiding bij de professoren Jaap Min, Ko Sarneel en Frans Nols. In datzelfde jaar ontving hij de Prijs van de gemeente Valkenburg (fl. 800,-). Harrie Bartels was een markant schilder en tekenaar. Hij hoorde bij de Artishock groep die in 1964 was opgericht om het stoffige kunstklimaat in Maastricht nieuw leven in te blazen.  Hij was een van de leiders maar geen gangmaker. Hij trad niet graag op de voorgrond maar werkte liever. Hij zocht en vond inspiratie in zijn omgeving, in zijn eigen tuin, op straat, in het landschap. In de jaren ’70 reisde hij regelmatig naar Marokko waar licht en kleuren zijn werk een nieuwe dimensie gaven.
Collega-kunstenaars maar ook professor Sarneel noemden hem ‘de beste Limburgse kunstenaar schilder van zijn generatie’. De doorgaans kritische recensent Sarneel toonde zich vaak aangenaam verrast door Harrie Bartels. Vooral de prachtige doorkijkjes die hij schilderde vanuit een raam in zijn woning, imponeerden hem.
Harrie Bartels

Deze ‘vensterschilderijen’ en zo’n veertig andere werken zijn in Museum Valkenburg te zien.
 

← Vorig bericht

Nieuwe voetbalvoorspelling: "De Drie van Graefie"Davy Bardoul is een tafelvoetbaltalent

Volgend bericht →