'Hoort dit in de zak….?'

Voorpagina » Toerisme » 'Hoort dit in de zak….?'
Dat zijn de eerste woorden van de slogan “Hoort dit in de zak, of kan ’t beter in een andere bak?”, die wethouder Remy Meyers (PGP) ons wil leren op te dreunen en vooral toe te passen. In zijn jaarlijkse bericht over de inzameling van huishoudelijk afval – dit keer over 2018 – stelt hij dat we als inwoners van Valkenburg aan de Geul de goede kant opgaan: we produceren weer minder afval (472 kg per inwoner/was in 2017 528 kg). Ook zorgen we door ons afvalscheidingsgedrag dat van die 472 kg maar 97 kg verbrand hoeft te worden. Dit was in 2017 nog 103 kg.
Uit gelijktijdig door het CBS gepubliceerde cijfers blijkt dat het landelijke gemiddelde huishoudelijk afval 494 kg per inwoner is.
Klik HIER voor de actuele CBS-cijfers.
witte restafvalzak

Het kan (en moet!) nog beter, zegt de wethouder. Want uit controle op de inhoud van de witte restafvalzakken blijkt dat nog steeds 39% (in 2016 45%) van de inhoud van deze zakken bestaat uit groente en fruitafval en etensresten. En dit hoort in de GFT-bak thuis.
Ook oud-papier en karton, plastic, blik, drinkpakken, textiel en verpakkingsglas wordt nog steeds in de witte zak aangetroffen. En daarvoor zijn andere “bakken”. Dus: “hoort dit in de zak of kan ’t beter in een andere bak?” moet ons motto worden.

Campagne

Burgemeester en wethouders willen hiervoor eind dit jaar een gerichte campagne starten. Bij voorkeur samen met omliggende gemeenten. Ten opzichte van 2017 is er in 2018 geen toename geconstateerd van het aantal illegale stortingen van puin, grond, gips en hout.
Er was ook geen toename van illegaal gedumpte vuilniszakken.
Klik hier om de raadsnota te lezen over afval.
Klik hier om het ‘Overzicht Huishoudelijk afval 2018′ te zien.
Archieffoto’s TV Valkenburg
← Vorig bericht

Voetbalvoorspelling: "De Drie van Graefie"Toneelvereniging Vilt gaat 'met de batse bloat'

Volgend bericht →