Hotelgasten besmet met legionella

Voorpagina » Nieuws » Regio's » Valkenburg Centrum » Hotelgasten besmet met legionella

Twee hotelgasten die in het Valkenburgse Grand Hotel Monopole verbleven, zijn besmet geraakt met de legionella bacterie. Het staat niet vast of deze besmetting is opgelopen in het Valkenburgse hotel, zegt de GGD Zuid Limburg.
“Eén gaste is weer thuis in Zeeland, de andere ligt nog in het ziekenhuis”, deelde hotel-eigenaar Ruud Cörvers Tv Valkenburg mee. Op dit moment worden direct maatregelen in het hotel getroffen.
Hieronder de originele tekst van het persbericht van de GGD Zuid Limburg
TWEE HOTELGASTEN BESMET MET LEGIONELLA
In Zuid Limburg zijn twee hotelgasten met legionella besmet. Beide gasten verbleven in het Grand Hotel Monopole in Valkenburg. De zieken maken het naar omstandigheden redelijk goed. Het staat niet vast dat de besmettingen in het hotel zelf zijn opgelopen. De hoteleigenaar heeft in overleg met de GGD Zuid Limburg, het landelijke Centrum Infectieziektebestrijding, de VROM-Inspectie en Waterleiding Maatschappij Limburg direct maatregelen genomen om het risico op eventuele besmetting zoveel mogelijk te beperken.
De GGD Zuid Limburg is daarnaast gestart met het informeren van de huidige hotelgasten en de gasten van de afgelopen drie weken. Dit omdat de hotelgasten mogelijk risico hebben gelopen. Ook heeft het hotel in samenwerking met Waterleiding Maatschappij Limburg en de VROM-Inspectie een traject ingezet om ook in de toekomst een eventuele legionellabesmetting van het water te voorkomen.
Informatiebrief Legionella-longontsteking (legionairsziekte/veteranenziekte)
Wat is het?
Legionellose is een infectie van de luchtwegen en de longen. De infectie wordt veroorzaakt door de Legionellabacterie. De Legionella-longontsteking of veteranenziekte komt in Nederland af en toe voor. De ziekte komt nauwelijks voor onder de leeftijd van 40 jaar.
Waar en hoe kun je het oplopen?
De bacterie gedijt goed in warm water, vooral in waterleidingen (grote leidingwaterinstallaties) van bijvoorbeeld ziekenhuizen en hotels, van zwembaden en sauna’s, in water van wervel- en bubbelbaden. De bacterie kan in de warmwaterleiding groeien bij een temperatuur tussen de 25 en 55°C. Wanneer het water lang stilstaat kan bacteriegroei plaatsvinden. In de doucheruimte of in ruimtes waarin water verneveld wordt (beurzen met warmwaterbaden, tuincentra), kan de bacterie in de lucht komen en ingeademd worden. Drinken van met Legionella besmet water leidt niet tot ziekteverschijnselen.
Voor instellingen bestaan richtlijnen waaraan grote leidingwaterinstallaties moeten voldoen om groei van Legionella-bacteriën te voorkomen. Er bestaat geen risico op bacteriegroei en besmetting wanneer er chloor aan het water is toegevoegd, zoals in zwembadwater.
Ziekteverschijnselen
Bij een Legionella-longontsteking begint de ziekte met lichte koorts, spierpijn en zich niet lekker voelen. Na enkele dagen ontstaat een longontsteking met hoge koorts (boven de 39 °C) en koude rillingen.
Duur tot verschijnselen
De meeste mensen worden niet ziek na besmetting. Als er wel ziekteverschijnselen optreden gebeurt dat meestal twee tot tien dagen na de besmetting. De maximale tijd tussen besmetting en het krijgen van ziekteverschijnselen is twintig dagen.
Immuniteit
Er is onvoldoende bekend over immuniteit tegen de ziekte.
Welke mensen lopen (extra) risico
Iedereen kan een besmetting met de Legionella-bacterie oplopen, in het buitenland, maar ook in Nederland. Mensen die meer met verneveld water in contact komen lopen meer risico. Ouderen, mensen met een slechte lichamelijke conditie, mensen die veel alcohol gebruiken en mensen die roken lopen vooral risico om de ernstige vorm van de ziekte door te maken. Ook gezonde mensen kunnen de Legionella-longontsteking doormaken.
Besmettelijkheid voor anderen
Mensen kunnen elkaar niet besmetten.
Maatregelen om ziekte te voorkomen
Er bestaat geen vaccinatie tegen de Legionella-infectie.
In een warmwaterinstallatie met een geiser is er geen risico op groei van de Legionella-bacterie. Er is dan geen warmwatervoorraad waarin de bacterie kan groeien. Er hoeft dan niets extra’s gedaan te worden aan de warmwaterleidingen.
Wanneer warm water door een boiler, zonneboiler of combi-ketel geleverd wordt, moet de watertemperatuur zo hoog afgesteld worden dat het water dat uit de kraan komt minimaal 60 graden is. Wanneer er bijmenging met koud water plaatsvindt moet het water vlak voor het bijmengpunt minimaal 60 graden zijn.
Wanneer deze op minder dan 60 graden is afgesteld, is het verstandig om na lange afwezigheid de douche met alleen heet water door te spoelen met de deur open voor ventilatie. Het water moet tenminste 6 minuten verhit zijn op 80 graden, 9 minuten op 70 graden of 20 minuten op 60 graden.
Luchtbevochtigers moeten regelmatig schoongemaakt worden.
Huisarts
Raadpleeg bij klachten die passen bij Legionellose de huisarts. Door onderzoek wordt de ziekte vastgesteld.
Behandeling
Wanneer een longontsteking ontstaat is meestal opname in een ziekenhuis nodig. De patiënt wordt behandeld met antibiotica.
Genezing
De Legionellagriep gaat vanzelf over. In de meeste gevallen geneest de Legionella-longontsteking door behandeling.
Complicaties
Bij een ernstige longontsteking kan de ziekte levensbedreigend zijn, doordat andere organen door de bacterie beschadigd worden. In ernstige gevallen kan men aan de ziekte overlijden.
Extra maatregelen
De temperatuur van warmwatersystemen moet op 60 graden of hoger worden afgesteld. In bubbelbaden moet chloor aan het water toegevoegd worden.
Let op ziekteverschijnselen die passen bij een Legionella-infectie wanneer er risico is geweest op Legionella-besmetting.
Dagverblijf, school, werk
Legionella is niet van mens op mens overdraagbaar. Daarom is wering niet noodzakelijk.
GGD
De GGD probeert te achterhalen waar de patiënt de besmetting heeft opgelopen, om te voorkomen dat meer mensen besmet raken.
Specifieke informatie
Meer informatie over dit onderwerp kunt u verkrijgen bij uw huisarts en bij GGD Zuid Limburg afdeling Infectieziektebestrijding: 045-5732388.

← Vorig bericht

Valkenburg in principe bereid mee te werken aan erker Fransche Molen

31e Mars- en Showwedstrijden Muziekfederatie LZW te Mheer

Volgend bericht →