Noodfonds van 1 miljoen euro voor gedupeerden hoge energielasten

Voorpagina » Nieuws » Noodfonds van 1 miljoen euro voor gedupeerden hoge energielasten

Op 8 november vorig jaar heeft de gemeenteraad een motie ingediend om een noodfonds op te zetten voor mensen, verenigingen, stichtingen en ondernemers die worden getroffen door stijgende energielasten en in de zogenoemde energiearmoede terecht zijn gekomen.

200 woningen
Het voorstel voor dit noodfonds werd afgelopen maandag door wethouder Dauven gepresenteerd in de commissie Sociaal Domein. Zo wordt het Nationale Isolatieprogramma gekoppeld aan het noodfonds. Het Rijk geeft voor 200 woningen in Valkenburg aan de Geul met energielabel D, E, F of G een bijdrage van 1.400 euro per woning. De gemeente wil dit bedrag verhogen tot 3.000 euro per woning om zo meer isolatiemaatregelen te kunnen nemen. Dit geldt dan voor mensen met label D, E, F, of G die de energierekening niet meer kunnen betalen.

Verenigingen, stichtingen, bedrijven
Verenigingen en stichtingen die een eigen gebouw bezitten worden volgens het college het hardst getroffen door energiecrisis. Voor hen zal aan het gebouw duurzaamheidsmaatregelen worden getroffen om zo structureel een voordeel te realiseren. Het college stelt daarvoor 10.000 euro beschikbaar per vereniging. Bedrijven en ondernemers worden ondersteund door aan te sluiten bij PlusjeMKB.

Schrijnende gevallen
Verder wordt er een bedrag gereserveerd in het noodfonds voor schrijnende gevallen. Er wordt een brief gestuurd met alle beschikbare regelingen. Ook volgt er maatwerk voor particulieren die als gevolg van de gestegen energieprijzen in een schrijnende situatie terecht zijn gekomen. Leden van het lokaal sociaal team gaan samen met deze inwoners bekijken waar zij geholpen zouden kunnen worden.

Budget
Het noodfonds kent een budget van 1 miljoen euro. Voor stichtingen/verenigingen, ondernemers en particulieren is ieder 200.000 euro gereserveerd. Voor schrijnende gevallen 300.000 euro en voor de uitvoering van het project 100.000 euro.

Groene menukaart
Om de vele regels die er rond de verduurzaming van monumentale woningen en mergelwoningen zijn te verduidelijken, gaat de gemeente een zogenaamde groene menukaart ontwikkelen. Hierin komt o.a. te staan dat op de daken van panden in het centrum geen zonnepanelen of warmtepompen aangebracht mogen worden. Alle inwoners van de gemeente Valkenburg aan de Geul ontvangen nog een brief met tekst en uitleg.

← Vorig bericht

Programma amateurvoetbal vanavond en zondag 29 januari

VV Berg’28 verliest inhaalwedstrijd

Volgend bericht →