Ièreteike Alle Bonhäör naar Geneindestraat 5-7.

Voorpagina » Nieuws » Regio's » Valkenburg Centrum » Ièreteike Alle Bonhäör naar Geneindestraat 5-7.

In het voormalige café ’t Bökske.Het wordt jaarlijks door Werkgroep Niks aan de Hand uitgereikt aan iemand die zich op een bijzondere wijze heeft ingezet om een bestaand pand zodanig te restaureren, dat het voor Valkenburg aan de Geul een ‘eyecatcher’ wordt. Het "Ièreteike Alle Bonhäör" werd zaterdagmorgen overhandigd aan bouwonderneming Nijsten uit Geleen.

Willie Nijsten, eigenaar van het pand in de Geneindestraat, heeft enkele jaren geleden het plan ontworpen om dit in verval geraakte pand helemaal te renoveren. En dat is gelukt. Nu pronkt aan deze invalsweg van Valkenburg een juweeltje.

Niks aan de Hand-voorzitter Henk Roelofs licht de keuze voor dit pand toe: "Het bekroonde pand ligt in de Geneindestraat. Het woord is een afgeleide van eind, laatste. In vroeger tijd was dit de laatste weg van de kern Valkenburg voordat de gemeente Houthem begon. Op de plaats van dit gebouw stond toentertijd een tolhuis. Over het gebouw waar het vandaag om gaat, voorheen café Soons, is niet veel terug te vinden. Uit het tijdperk 1904 tot 1938 zijn wel een aantal vergunningen, die verstrekt zijn om alcoholhoudende dranken te mogen aanbieden. teruggevonden". Dhr. J.W. Soons was de houder van deze vergunningen.

Na het overlijden van Wiel Soons in 1973 is enkele jaren later de naam veranderd in café ’t Bökske. Totdat het café haar deuren sloot. Tot vorig jaar lag het pand er verpauperd bij. Bouwbedrijf Nijssen kocht en renoveerde het pand.

Foto’s Fons Winteraeken, Tv Valkenburg © 2010/2013

KLIK HIER om het video-item te zien.
← Vorig bericht

Restauratie van het Ljubljanamonument.

Broekhem-Noord was innig verbonden met Jezuïeten.

Volgend bericht →