In crisistijd bruist Valkenburg aan de Geul als nooit tevoren.

Voorpagina » Nieuws » Regio's » Berg en Terblijt » In crisistijd bruist Valkenburg aan de Geul als nooit tevoren.

Nieuwjaarstoespraak burgemeester Martin Eurlings.Met het Elsevier’s onderzoek als Valkenburg als de meest aantrekkelijke gemeente en de records brekende kerstactiviteiten kan teruggekeken worden op een succesvol jaar. "Alle reden om trots te zijn, maar … niet om zelf vergenoegd achterover te leunen!", aldus Eurlings.

Er is nog werk te doen. Eurlings somde de werkzaamheden die voor de deur staan op:
– start bouw parkeergarage en nieuw winkelcentrum;
– restauratie en bouw poorten;
– reconstructie Halderpark;
– versmalling Geulbrug Th.Dorrenplein;
– vernieuwing resterende straten en riolering in het centrum;
– afronding werk aan Geulkades; en
– renovatie van het Walramplein als sluitstuk.

Maar dat is nog niet alles. Eurlings voegde deze ‘shortlist’ er nog aan toe:
"In de loop van dit jaar worden nieuwe wandel- en fietspaden aangelegd in de Groene Vleugels, het Geuldal tussen Schin op Geul en Meerssen. En we blijven lobbyen voor de realisatie van een snelle treinverbinding tussen Aken en Maastricht, met maar één stop: station Valkenburg. Ook gloort er een nieuwe toekomst voor Klooster Boslust en het icoon Croix de Bourgogne. En ik droom ervan om weer etappeplaats te zijn voor ‘la grande Boucle’: de Tour de France’. Om van Red Bull Crashed Ice maar te zwijgen".

Als voorzitter van de gemeenteraad noemde Eurlings nog twee doelen die gesteld worden:
1. mensen maken het verschil
De raad maakte geld vrij voor initiatieven, de mensen in de kern kunnen deze handschoen oppakken.
2. de gemeente nieuwe stijl
Valkenburg aan de Geul wil regiegemeente worden. "Pak dan door. Op weg naar een slanke en slagvaardige gemeente", zei de burgemeester tegen ‘zijn’ raadsleden.

Foto Fons Winteraeken, Tv Valkenburg © 2014

Lees hieronder de gehele speech van burgemeester Martin Eurlings die hij tijdens de Nieuwjaarsreceptie woensdag 1 januari 2014 in de raadszaal uitsprak.

Nieuwjaarstoespraak burgemeester Martin Eurlings
‘In crisistijd bruist Valkenburg aan de Geul als nooit tevoren. Onze gemeente timmert in alle opzichten aan de weg.

Nieuwjaar is de gelegenheid bij uitstek om terug te blikken en vooruit te zien. Om onze zegeningen te tellen en onze uitdagingen te benoemen.
In het onderzoek van Elsevier "Waar willen we wonen?", komt Valkenburg aan de Geul als de meest aantrekkelijke gemeente van Limburg uit de bus! Tripadvisor heeft ons de Travellers Choice Award 2013 toegekend. We horen bij de Top 5 vakantiebestemmingen in Nederland. We scoren een 8.4 op Zoover.NL. En Kerststad Valkenburg sloeg alle records! Ook de detailhandel liftte mee. Met dank aan al die vrijwilligers, de Stichting Kerststad en onze ondernemers. Het is zaak om de kwaliteit en de varieteit vast te houden, waarbij de kost voor de baat uitgaat.

Alle reden om trots te zijn, maar … niet om zelf vergenoegd achterover te leunen!
Er is nog genoeg werk aan de winkel. Binnenkort start de bouw van het splinternieuwe winkelcentrum, de renovatie en herbouw van de twee stadspoorten, de reconstructie van het Halderpark met gracht, de versmalling van de Geulbrug bij Restaurant de Kei, de afronding van de werkzaamheden aan de Geulkades, de vernieuwing van de resterende straten en rioleringen in het historisch centrum en hopelijk de start van het sluitstuk van het programma ‘Hart voor Valkenburg’: de renovatie van het Walramplein.

Hier was in vroeger tijden de maandelijkse veemarkt. Naar de toekomst toe een uniek evenemententerrein. Ook nu hebben we de steun van de provincie hard nodig. Als dit lukt, dan staat het toeristisch centrum, de banenmotor voor heel toeristisch Valkenburg aan de Geul, weer helemaal op de kaart. Krachtiger en aansprekender als ooit tevoren.
De vernieuwing van het winkelcentrum en het historisch centrum is en blijft de belangrijkste impuls voor Valkenburg Winkelstad. Ik ben me ervan bewust dat tijdens de verbouwing de verkoop doorgaat. Geen sinecure in een tijd dat detailhandel het moeilijk heeft. Landelijk staat meer dan een miljoen m2 winkelruimte leeg. In Geleen, Kerkrade en Heerlen meer dan 20% leegstand. Dat geldt beslist niet voor onze gemeente.

We zetten net in op meer winkelruimte. Maar het gedrag van de klant verandert snel. Het internet winkelen is in opmars. En het is zaak om hier voortvarend op in te spelen. Ondernemen is niet voor niets een werkwoord. Als gemeente hebben wij besloten om voor de achterblijvende winkels binnenkort een gratis kort parkeerzone, de zgn. Blauwe Zone in te richten in de Dr. Erensstraat. Ik herhaal: "Graag zijn we bereid om met onze winkeliers de handen ineen te slaan."

In de loop van dit jaar worden nieuwe wandel- en fietspaden aangelegd in de Groene Vleugels, het Geuldal tussen Schin op Geul en Meerssen. En we blijven lobbyen voor de realisatie van een snelle treinverbinding tussen Aken en Maastricht, met maar één stop: station Valkenburg. Ook gloort er een nieuwe toekomst voor Klooster Boslust en het icoon Croix de Bourgogne. En ik droom ervan om weer etappeplaats te zijn voor ‘la grande Boucle’: de Tour de France’. Om van Red Bull Crashed Ice maar te zwijgen.
Onze gemeente werkt snoeihard en vol passie aan haar toekomst. Ook om onze jeugd kansen en uitdagingen te bieden. Valkenburg aan de Geul is geen dood spoor. Integendeel.

Valkenburg aan de Geul is een gevoel en een uitdaging. U glimlacht en ik kan Uw gedachten raden. Maar intussen lees ik in de Engelse Daily Mail – ik citeer de kop van het artikel – " A Dutch delight: Hiding away in Valkenburg, the best kept secret in all the Netherlands’. Vrij vertaald: Genieten in Nederland: Onderduiken in Valkenburg, het best bewaarde geheim voor een lang weekend in Nederland. Je voelt er het hart kloppen van Europa."

Maar, mensen, de beste zijn is een ding, de beste blijven een kunst! Je krijgt niets kado. Alles moet veroverd worden. Dat vergt energie, passie en ondernemerszin. Niet voor niets hebben de bokken van nature vechthorens en mekkeren de geiten, kom op, ut geit! Toch? De beste manier om de toekomst te voorspellen, is nog altijd om ze samen in te vullen!
Niets voor niets staan we bij wereldzender CNN tussen steden als New York, Barcelona, Reykjavik, Québec en Nürnberg in de top 10 van steden die het meest aantrekkelijk zijn in de Kerstperiode.

Valkenburg aan de Geul, met nog geen 17.000 inwoners, meet zich met toonaangevende wereldsteden. Dat was al zo bij Red Bull Crashed Ice en zeker bij het WK Wielrennen, waar we eenzaam aan de top staan als het gaat om het aantal verreden WK’s Wielrennen. Dat alles komt niet uit de lucht vallen. Geluk dwing je af.
Gruètsj zin op Valkeberg en op alle mensen die er hun schouders onderzetten is niet misplaatst.

Maar tegelijk is het zaak om met twee benen op de grond te staan. En te blijven kijken waar uitdagingen liggen. Waar we verbeteringen kunnen en moeten doorvoeren. Ik noem er twee. De leefkwaliteit van onze kernen en de gemeentelijke organisatie die in de media onder vuur ligt. Ik hoop dat de nieuwe Raad deze uitdagingen met twee handen oppakt.

Uitdaging 1: mensen maken het verschil.

Kerstmis doet ons beseffen dat we oog moeten hebben voor elkaar. Dat het onze missie en uitdaging is om het samen voor elkaar te maken. Dat het zaak is om na het verbranden van de kerstbomen, dit vuur brandend te houden. Mede ingegeven door de bezuinigingsdrift van de Rijksoverheid, is het woord participatiemaatschappij door het Genootschap Onze Taal uitgeroepen tot het woord van 2013. Van Dale koos voor het woord ‘Selfie’, een zelfportret maken met je I-phone!

In mijn ogen zijn beide woorden twee kanten van een en dezelfde medaille. Je oogt goed als je iets kunt betekenen voor anderen. Het zijn nog altijd mensen die stenen tot een woning maken.

Dat gevoel is de passie van al onze vrijwilligers. Zij zijn het cement in onze samenleving. Zij maken een kern tot een warme en hechte leefgemeenschap. Maar er moet een tandje bij. Veel voorzieningen verdwijnen. Mensen treden er hopelijk voor in de plaats. Zij maken ook nu weer het verschil.
Of het nu over gaat over een woonkamerproject, het realiseren van een leefplein in Houthem of over het hart reanimatieproject in onze hele gemeente. Deze initiatieven hebben een ding gemeen: zij getuigen van reanimatie van de gemeenschapszin, van mensen die hun hart volgen.

Goed dat onze Raad besloten heeft dit jaar gelden voor de kernen vrij te maken. Als uitdaging om deze handschoen op te pakken. Dus mensen, op 19 maart met zijn allen naar de stembus. Ook dat is een teken van kracht.
De uitdaging om minder met de ruggen naar elkaar toe te staan, geldt ook voor de gemeenten in het Heuvelland. Daarom ben ik gelukkig dat na jaren van te lang praten en te weinig doen, de colleges van Maastricht en de Heuvellandgemeenten besloten hebben om de handen in elkaar te slaan. En dit onder het krachtige motto: wat goed is voor de regio, is goed voor de gemeente. Deze omslag in denken geldt ook voor onze gemeentelijke organisatie.

Uitdaging 2: de gemeente nieuwe stijl.

De gemeente doet veel dingen goed. Maar de vraag is of we de goede dingen doen. Zeker als we beseffen dat de wereld veranderd is en we door de bezuinigingen van het Kabinet liefst €2 mln per jaar moeten bezuinigen. Er is veel bestuurlijke moed en creativiteit nodig om onze unieke gemeente een toekomst te geven. H
et besluit van de Raad om regiegemeente te worden is slechts het begin. En nu doorpakken! Op weg naar een slanke en slagvaardige organisatie. Het is in woorden van William Shakespeare een kwestie van "to be or not to be". Kortom, ik wil niet de laatste burgemeester zijn.

Ik ben ervan overtuigd dat we de mensen in huis hebben die ervoor zullen zorgen dat onze gemeente in enkele jaren tijds de beste gemeente van Limburg kan zijn. Als gemeente kunnen en willen wij trendsettend zijn.
Hoe ook beste mensen als burgemeester van de Heerlickheit Valkenburg aan de Geul wens ik U allen de spirit om in 2014 het beste uit Uzelf te halen. Of in woorden van John F. Kennedy: "Vraag niet, wat kan de gemeente doen voor U, maar wat kan ik bijdragen aan het perspectief van onze gemeente!" Valkenburg aan de Geul, voor ons allen een gevoel en uitdaging.’

Martin Eurlings.

← Vorig bericht

Nieuwe prinsen voor het seizoen 2014.

Erik Kreutzer ondernemer van het jaar 2013.

Volgend bericht →