In Memoriam: pastoor van de Hoven

Voorpagina » Nieuws » In Memoriam: pastoor van de Hoven

Lambertus van den Hoven werd geboren in Loon op Zand (Noord-Brabant) en groeide op in Brunssum. Hij werd in 1959 tot priester gewijd in ’s -Hertogenbosch. Na in Brabant op meerdere plekken te hebben gewerkt als priester en als leraar/decaan op middelbare scholen, was hij van 1993-2011 werkzaam  als pastoor van de parochie van de H.Johannes den Doper in Oud-Valkenburg.

Hij was gelieerd aan het Nederlands college in Rome en verbonden met Communio in Christo uit Mechernich in de Eifel. De stichteres van deze orde, moeder Marie Therese, was in Oud-Valkenburg gedoopt. Maar vooral was hij intens betrokken bij de Syro-Malankaarse Kerk in het Indiase Kerala. Van deze kerk werd hem de bisschoppelijke waardigheid verleend.

Samen met zijn zus richtte hij een ontwikkelingsstichting op. Ze adopteerden o.a. twee veelbelovende jonge mannen: Jacob, een priesterstudent en Joby, student sociale wetenschappen. Hij is intussen gepromoveerd, vader van twee kinderen en kwam jaarlijks naar hem toe.

Pastoor van den Hoven was eerder een inspirerende priester/leraar dan een (ziel)zorger. Als  leraar was hij vrijdenkend, principieel en beslist. Altijd in voor een goed gesprek, goed eten en een goed glas wijn. Vele parochianen zullen nog wel eens terugdenken aan het jaarlijkse zomerfeest in zijn tuin en de Nieuwjaarskoffie in de pastorie. Zijn vijftigjarig priesterjubileum in mei 2009, waarbij hij ook geridderd werd in de orde van Oranje Nassau, was een groots feest en een internationaal gebeuren. 

In februari 2011 verliet hij Oud-Valkenburg. Hij trok naar de Eifel naar de Communio in Christo waar hij  een mislezende priester op leeftijd, zonder parochiële verplichtingen was.

Hij stierf plotseling, 87 jaar oud, in zijn auto die gelukkig nog geparkeerd stond in de garage.

← Vorig bericht

Coronacrisis: dit is nu de exitstrategie van de regering

Straatverlichting brandde niet door storing

Volgend bericht →