Informatie-ochtend voor vrijwilligers

Voorpagina » Nieuws » Regio's » Oud Valkenburg » Informatie-ochtend voor vrijwilligers

Van de Kasteeltuin in Oud ValkenburgHet IVN Valkenburg aan de Geul organiseert op zaterdag 21 april een informatie-ochtend voor mensen, die actief aan de slag zijn of willen gaan als vrijwilliger in de kasteeltuin Oud-Valkenburg. De bijeenkomst start om 10.00 uur in de kasteeltuin.
Belangstellenden krijgen tijdens deze ochtend uitleg over de achtergrond van de tuin, de te verwachten werkzaamheden en aansluitend een rondleiding. Ook mensen, die eerst vrijblijvend wat informatie willen hebben over het vrijwilligerswerk zijn welkom.
Meer informatie verschaft Margriet Tabbers, tel. 06-51189532 of voorzitter Wiel Wijnands, tel. 045-4052466.
Toen het IVN aan het begin van de zeventiger jaren op zoek was naar een eigen verenigingslokaal, viel het oog van een aantal leden op de in verval geraakte watermolen bij kasteel Schaloen.
Vrijwilligers van het IVN knapten de molen op, maar uiteindelijk bleek het pand te vochtig en te koud. Bij de molen lag de onderkomen boomgaard van het kasteel. Ook deze werd onder handen genomen.Op deze plek verrees wat men toen heempark Sjloens Heim noemde.
Later kwam er in de voormalige houtloods van het kasteel een verenigingslokaal (Sjloens Höfke) en vervolgens een oud-Hollandse kruidentuin. De tuin werd ontworpen door Louis Lemmerling, op dat moment nog werkzaam als hoofd plantsoenendienst bij de gemeente Valkenburg. Sinds 2002 heet de tuin officieel Kasteeltuin Oud-Valkenburg. De oorspronkelijke identiteit is echter behouden: de tuin bestaat uit een heempark, een kruidentuin en een watermolen.
In het heemparkgedeelte is ruim plaats voor inheemse flora. Zo’n vierhonderd plantensoorten die typerend zijn voor de Zuid-Limburgse flora, zijn er verzameld. Daarnaast zijn er oude veldgewassen en groenten aangeplant. Tevens kan men genieten van de geuren en kleuren van tal van geneeskrachtige en keukenkruiden. Ook is er dierenleven te zien. In de waterpoel krioelt het van de waterslakken, salamanders en groene kikkers. Bijen vliegen af en aan, vooral rond de imkerij. De kasteeltuin gaat op zaterdag 29 april weer open en is vanaf dan dagelijks geopend tot en met zondag 7 oktober van 10.30 uur tot 16.30 uur.

← Vorig bericht

Rabobank op zoek naar hoofdactiviteit

Oranjefeest in Houthem St.Gerlach

Volgend bericht →