Ingezonden brief (4) over Centrumplannen

Voorpagina » Nieuws » Regio's » Valkenburg Centrum » Ingezonden brief (4) over Centrumplannen

Kritische opmerkingen over plannenIn reactie op de Mega verbouwingsplannen centrum Valkenburg:
TV Valkenburg
“Valkenburg gecharmeerd van centrumplan” en elders “Een enkele kritische opmerking , maar vooral positief informerende vragen”. Zo willen de media ons doen geloven over het Mega verbouwingsplan. Dan lijken verdere kritische opmerkingen al bijna ongepast. Toch wil ik het (in navolging van oud-journalist/historicus Jan Diederen) wél wagen.
Niet lang geleden nog golden voor het bewuste gebied beschermend maatregelen voor “beeldbepalende panden”. Niet onlogisch bij het aanzicht van fraaie stadsvilla’s en -woningen uit de jaren twintig en dertig in de Reinaldstraat. Bouwstijlen van diverse tijdperken die de geleidelijke uitgroei van het stadje in de loop der jaren kenmerken. De Van der Maessenstraat, volgens nauwkeurige voorschriften in de naoorlogse herstelperiode van de jaren vijftig geheel in mergel opgetrokken, is uniek voor ons land en typerend voor het toeristische Valkenburg als Mergelstad. Nu hoor of lees je er niets meer van: niet van mergelbouw, niet van beeldbepalende gevels.
Er zijn aardige ideeën in het plan (kleine verbindingstraatjes bijvoorbeeld), maar zulk een woeste ingreep in wat ‘organisch’gegroeid is, dat is teveel. Het ziet er naar uit dat Valkenburg ‘gelijkgeschakeld’ wordt met wat elders al zoveel is gebeurd: bakstenen, beton en trespaplaten. Het Wellness Concept zou m.i. moeten uitgaan van wat éigen is aan het stadje en de omgeving met zijn kastelen, de Geul, mergelrotsen en heuvellandschap. Dat alles slechts op een paar vierkante kilometers bij elkaar. Dat is uniek voor ons land en wijde omgeving en dus interessant voor wie iets ánders wil beleven dan wat men ‘thuis’al kent.
P.Smeets
Valkenburg aan de Geul

← Vorig bericht

Ingezonden brief (3) over Centrumplannen

Word vrijwilliger bij het Steunpunt Mantelzorg van het Rode Kruis ZZL

Volgend bericht →