Ingezonden brief: bihacit en mergel voor gidsenpand?

Voorpagina » Nieuws » Regio's » Valkenburg Centrum » Ingezonden brief: bihacit en mergel voor gidsenpand?

Raadslid communiceert partijstandpunt via Tv Valkenburg. Als je dit raadsvoorstel goed tot je neemt, dan kun je je de essentiële vraag stellen wat moeten wij hiermee? Het ontstaansrecht van de Fluwelengrot is expliciet te danken omdat er mergel gedolven is. Als je dan als Stichting Kasteel van Valkenburg het gidsenpand wil vernieuwen dan ga je er toch vanuit dat je zeker mergel gaat gebruiken als bouwmateriaal? Zeker op zo’n beeldbepalende plaats. Dat wou deze stichting al helemaal niet. Je zou de vraag kunnen stellen: heb je te maken met cultuurbarbaren?

Want eigenlijk is het toch te gek voor woorden dat een gemeentebestuur dit moet afdwingen. Zeker gezien het feit dat het vorige college al een financieel gebaar had gemaakt naar de Stichting toe, om tijdens de opening van de Kerstmarkt van de Fluweelengrot in 2009 hun al tegemoet te komen met een bedrag van € 5000 om mergel toe te passen in het gidsengebouw. Tevens was de Stichting op de hoogte dat er ook nog een bijdrage van zo’n € 2000 tegemoet gezien kon worden vanuit het Mergelfonds.

Tevens is er diverse malen aangegeven dat het gidsenpand niet helemaal van mergel opgetrokken hoeft te worden, maar dat in combinatie kon met alternatieve materialen. Het afdwingen van het gebruik van mergel kan niet op basis van het vigerende en landelijke bouwregelgeving volgens het raadsvoorstel. Men kiest nu voor een alternatief materiaal bihacit. Het prijskaartje van bihacit komt overeen met dat van mergel. Wat wij ons afvragen is of je zowel bihacit (in het onderste gedeelte) als mergel niet als bouwmateriaal kan gebruiken in het gidsengebouw. Zeker gezien het feit dat de prijs van beide materialen ongeveer hetzelfde is. Want als wij het raadsvoorstel goed lezen dan wil men alleen bihacit als bouwmateriaal gebruiken.

Met vriendelijke groet,
Jef Kleijnen, PPGV-raadslid

← Vorig bericht

Gouden plak voor Phily Geraards.

Infoavond over tijdelijke winkels op Berkelplein.

Volgend bericht →