Ingezonden brief: Emmaberg, Nieuweweg en ook Hekerweg een racebaan

Voorpagina » Toerisme » Ingezonden brief: Emmaberg, Nieuweweg en ook Hekerweg een racebaan

De redactie van TV Valkenburg ontving onderstaande brief van het Buurtoverleg Emmaberg-Heek-Nieuweweg over het verkeer in hun buurt. TV Valkenburg plaatst de reactie integraal.
——————————————–
Valkenburg ad Geul, juni 2020
Aan: Gemeente Valkenburg aan de Geul Provincie Limburg
i.a.a: TV Valkenburg politie Heuvelland

Geacht college,
een RACEBAAN.. zo kunnen de Emmaberg-Nieuweweg en ook Hekerweg op dit moment genoemd worden. Zeker toen er ten gevolge van de corona-maatregelen minder verkeer was. Je krijgt sterk de indruk dat er zelfs straatraces gehouden worden met name in de avond en nachtelijke uren. Snelheden boven de 100 km/u zijn geen uitzondering.
In het weekeinde zijn het motoren en quads die zorgen voor overlast. Je hoort ze al bij de spoorwegovergang Nieuweweg vertrekken waarna ze met topsnelheid de Emmaberg oprijden. Auto’s – die zelf ook al harder dan de toegestane 50 km/u rijden- worden in strijd met het verdrijvingsvlak/doorgetrokken streep ingehaald, zowel berg op alsook berg-af. Berg op rijdende auto’s moeten afremmen om te voorkomen dat ze tegen hun voorligger aanrijden. Het afslaan naar de parkeerstrook en inritten is een hachelijke onderneming. Auto’s die de toegestane snelheid rijden worden ingehaald. Vrachtauto’s die zonder snelheid te minderen de Emmaberg af denderen.
Niet alleen is er ergernis over de snelheid maar ook geluidsoverlast, fijnstof en een groot onveiligheidsgevoel spelen een rol. Het wegdek van de Nieuweweg verkeert op meerdere plekken in erbarmelijke staat van onderhoud. Dit in strijd met artikel 16 van de Wegenwet. Stukken trottoir ontbreken of zijn (zoals tussen Nieuweweg 76 en 88) voor kinder- of invalidewagens niet bruikbaar omdat het zo smal is dat men over de weg moet. Vanaf de Emmaberg is er langs de Hekerweg helemaal geen trottoir. Hier is wel een fiets suggestiestrook maar die staat grotendeels vol met geparkeerde auto’s. De Hekerweg is (vermoedelijk) de enige weg binnen de bebouwde kom van Valkenburg ad Geul waar nog 70 km/u (!) gereden mag worden. Maar ook hier wordt veel harder gereden. Bij perceel Hekerweg 27 staan geregeld vrachtauto’s op de rijbaan te lossen waardoor auto’s richting Valkenburg op de voor hen linkerrijstrook terecht komen. Het lijkt wel alsof er gewacht moet worden op een ernstig ongeval. Pas na de splitsing met de Hekerbeekweg staat een bord 50. Theoretisch kun je dus met 70 per uur de Hekerbeekweg inrijden.!
Al sinds eind 90’er jaren klagen de bewoners van de Nieuweweg- Emmaberg en Hekerweg over de snelheid op deze wegen en al net zolang laat de gemeente weten dat er hier een rotonde gepland staat maar dat ze mede afhankelijk zijn van de Provincie omdat het gedeeltelijk om een provinciale weg gaat en dat de Provincie niets wil doen.
De laatste toezegging van de gemeente voor aanpassing van de T-splitsing was bij de ontwikkeling van de Ignatiusvallei (klooster Boslust) in 2018. Dan zouden vermoedelijk in 2021/2022, 2 rotondes gerealiseerd worden. De ontwikkeling van het klooster ligt echter stil met hetzelfde gevolg voor de rotonde Emmaberg-Nieuweweg-Hekerweg. Elders in de gemeente worden wel aanpassingen gedaan aan de wegen (Valkenburgerstraat-Pr.Beatrixsingel-Cauberg-Broekhem en Houthem).
Onlangs was in de media te lezen dat de Emmaberg-Nieuweweg gezien wordt als de entree van de gemeente!!, Verder bleek uit deze publicatie dat de gemeente plannen heeft om op de Nieuweweg een parkeerplaats aan te leggen waardoor waarschijnlijk nog meer verkeer gebruik gaat maken van deze wegen met alle gevolgen van dien. Wat is een beter visitekaartje voor een toeristenplaats als
Valkenburg aan de Geul dan een mooie entree. ? Een mooi geasfalteerde weg met bloeiende bermen en een rotonde met een kunstwerk over de Bokkerijders zoals wethouder Bisschops dat graag zou zien?.
Het geduld van de bewoners raakt langzaam op en we geven u in overweging om in afwachting van of in plaats van een rotonde andere maatregelen te nemen zoals:
• Kom-remmer realiseren op kop van de Emmaberg
• Het verplaatsen van de kom-grens naar Hotel Rido.(Vlak stuk weg om snelheid te minderen)
• Aanpassen/verkleinen van de kruising Emmaberg-Hekerweg-Nieuweweg door verwijderen van de voorsorteerstrook Emmaberg-Hekerweg en Emmaberg-ventweg Nieuweweg.
• Afstompen van de afslag Nieuweweg-Hekerweg. Die kun je nu met 60-70 km/u nemen.
• Verwijderen middenberm/groenstrook Hekerweg/Nieuweweg.
• Wijzigen parkeerstook Nieuweweg tussen 76-88 zodat meer ruimte komt voor voetgangers
• Aanleggen van een trottoir op groenstrook/middenberm Hekerweg-Nieuweweg
• Regelmatiger plaatsen van de zgn “ smily” op Nieuweweg-Emmaberg (bergop en bergaf) en Hekerweg
• Regelmatige (snelheid) controles door de BE Heuvelland (laser)
• Snelheidscontroles door VHT (onopvallend)
• Optische verhoging en rood asfalt splitsing Emmabergweg-Emmaberg
• Snelheidsbeperking van 60 km per uur op weggedeelte tussen rotonde Hulsberg en kom Emmaberg
• Wijziging voorrangssituatie Emmaberg-Hekerweg zodat verkeer Hekerweg voorrang krijgt. (soortgelijk als Daalhemerweg-Cauberg)
• 50 km/u op de Hekerweg
• Kom-remmer Hekerweg komende vanuit de richting Klimmen
Uiteraard zijn wij bereid om dit nader toe te lichten en/of met u hierover van gedachte te wisselen. Als buurt vragen om beter betrokken te worden en blijven bij de verkeersontwikkelingen en nu in het bijzonder bij de plannen voor de parkeerplaats aan de Nieuweweg. Daarbij is het nodig meer duidelijkheid te hebben over de rol van de Provincie.
Met vriendelijke groet,
namens buurtoverleg Emmaberg-Heek-Nieuweweg
S.Smit, voorzitter
J.J.K. Absil, secretaris
——————————-
De redactie van TV Valkenburg neemt geen verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze ingezonden brief. TV Valkenburg geeft kijkers de mogelijkheid om hun mening weer te geven en plaatst uitsluitend de inhoud van de brief.
Archieffoto TV Valkenburg
← Vorig bericht

Versoepelingen bij verpleegtehuizen, sportverenigingen en zwembaden

Zondag sacramentsprocessie door Berg & Terblijt

Volgend bericht →