Ingezonden brief: Mei-denplanting verplanten?

Voorpagina » Nieuws » Regio's » Valkenburg Centrum » Ingezonden brief: Mei-denplanting verplanten?

Idee: Een geschikte dag is de laatste zaterdag van april?

Dit jaar zijn er geen veranderingen wat betreft de viering van Koninginnedag 30 april. In 2014 wel. De discussie draait om het feit dat 27 april 2014 Koningsdag wordt. Hoe moet het verder met de mei-denplanting komend jaar? De redactie van Tv Valkenburg ontving hierover een ingezondenbrief met een idee.
——————————
De Valkenburgse mei-denplanting wordt sinds mensenheugenis gehouden aan de vooravond van de maand mei: op 30 april. Sinds 1948 valt deze planting samen met Koninginnedag. Vele generaties burgemeesters hebben tijdens de mei-denplanting een gloedvolle "Oranjespeech" gehouden. De mensen die achtergrond van de mei-denplanting kenden, waren hier niet onverdeeld gelukkig hiermee.

Onze huidige "autochtone" burgemeester Martin Eurlings voelt dat goed aan en draait de rollen om. Hij spreekt de jeugd van Valkenburg uitgebreid toe, feliciteert het meipaar aller hartelijkst en spreekt min of meer zijdelings over Koninginnedag. Dat komt bij de Valkenburgse bevolking goed over en daarmee is duidelijk dat de meidenplanting een op zich zelf staand feest is.

Toch gaan er stemmen op de datum van 30 april los te laten omdat vanaf 2014 "Koningsdag" op 27 april gehouden gaat worden. Over dit voornemen lopen de gemoederen nogal hoog op. Enerzijds is de stelling dat je de eeuwenoude datum van 30 april nooit moet los laten, anderzijds geven de pragmatici aan dat 30 april vanaf 2014 nu eenmaal geen algemene vrije dag meer is.

Bedenk verder dat er óók die dag een Jeugdmei-denplanting is en deze kán niet doorgaan op 30 april omdat de kinderen vanaf 2014 die dag gewoon op school zitten. Tenslotte, als 30 april geen feestdag meer is, dan is de kans groot dat een doordeweekse mei-denplanting tot een marginaal gebeuren kan vervallen.

Toch pleit ik er voor om niet naar 27 april te gaan, want dan zou de mei-denplanting wél definitief een Oranjefeest worden. Een geschikte dag is de laatste zaterdag van april. Je houdt vast aan de traditie de boom te planten vóór aanvang van de maand mei, je knipt de band richting Oranjefeesten duidelijker door en de jeugdmei-denplanting kan samen met de "grote" mei-den geplant worden.

Jos Lebouille,
oud-kapitein en oud-meikoning van Jonkheid Boete de Poort.

Tot zover deze ingezonden brief. Wilt u ook reageren? Dan kan dat via: info@tvvalkenburg.nl

Tv Valkenburg heeft als beleid ingezonden brieven ongecensureerd te publiceren. En is derhalve niet verantwoordelijk voor grammaticale fouten en de inhoud. Tv Valkenburg publiceert niet alle ingezonden brieven.
De redactie.

← Vorig bericht

Uitzending gemist?

‘Oranje Boven’ in de etalages van Valkenburg.

Volgend bericht →