Ingezonden reactie over gevaarlijke verkeerssituaties

Voorpagina » Nieuws » Ingezonden reactie over gevaarlijke verkeerssituaties

De redactie van TV Valkenburg ontving onderstaande brief van inwoner Jos Janssen over de gevaarlijke situaties die mountainbikers en fietsers veroorzaken. TV Valkenburg plaatst de reactie integraal.
——

Beste redactie van TV Valkenburg,
In mei van dit jaar heb ik een digitale melding openbare ruimte gemaakt op de website van de gemeente Valkenburg aan de Geul. In deze melding heb ik aangegeven dat ik graag op de hoogte wilde blijven van de afhandeling.

Reden:
Er ontstaan bij regelmaat gevaarlijke situaties veroorzaakt door mountainbikers op het onverharde gedeelte van de (verlengde Steenstraat) in de wijk Hekerbeek. Deze steile, rechte, onverharde afdaling maakt deel uit van een mountainbike route. De route komt vanaf de dalende, geasfalteerde weg Walem, waar de snelheid er al goed inzit. Ter hoogte van de Herkerbroekerweg nr. 56 draait de route schuin links de onverharde, holle weg op, waar de snelheid verder oploopt omdat de afdaling nog steiler en recht naar beneden loopt. Wandelaars met en zonder honden maken ook veel gebruik van deze mooie wandelroute. Op het steilste gedeelte van de afdaling is er een blinde, flauwe bocht naar rechts net voor het veldkruis links of rechts te gaan. Snelheden van 40 à  50 km per uur zijn hier geen uitzondering. Met name hier ontstaan de zeer gevaarlijke situaties tussen de mountainbikers en wandelaars, waarbij je als wandelaar geen kant op kan en een aanrijding bijna onvermijdelijk is. Op dit gevaarlijkste gedeelte van de route in de Hekerbeek is er een overgang van licht naar donker, veroorzaakt door de aanwezige bomen, waardoor de plek nog onoverzichtelijk wordt.
Als men als wandelaar de mountainbiker(s) erop aanspreekt dat het ook wat rustiger kan, ontvang je vaak (de goede nagelaten) een grote mond terug of wordt je agressief benaderd. Deze mountainbiker(s) houden er geen rekening mee dat je hier bewoners van de Herkenbroekerweg met hun auto tegemoet kunt krijgen. Indien je als wijkbewoner met je auto hier betrokken zou raken bij een aanrijding met een mountainbiker die met hoge snelheid aankomt, krijg je vervolgens ook nog eens te maken met verzekeringstechnische problemen, aangezien de fietser gerekend wordt tot de zwakkere verkeersdeelnemer en extra wordt beschermd. Je zult dan als wijkbewoner roekeloosheid moeten bewijzen om schadeloos gesteld te worden. Wat het heel bijzonder maakt, is dat sommige mountainbikers de route in tegengestelde richting rijden. Hier houdt men dus al helemaal geen rekening mee. Deze problemen doen zich vooral voor in de weekenden, tijdens feestdagen en vakantie periodes. Kort samengevat, een situatie wat zeer onwenselijk en gevaarlijk is.Â

Een melding openbare ruimte heb ik vervolgens doorgezet aan de gemeente en waarbij mogelijke oplossingen zijn aangedragen. Enkele dagen later ontvang ik van het klant contact centrum van de gemeente Valkenburg aan de Geul een korte no-reply email dat mijn melding is afgehandeld. Ik dien vervolgens een nieuwe melding in met de vraag wat er dan veranderd c.q. afgehandeld is en vraag expliciet in mijn beschrijving nogmaals voor een terugkoppeling. Vrij snel erna ontvang ik wederom een no-reply email van het klant contact centrum, waarbij het team veiligheid, toezicht en handhaving aangeeft dat mijn eerste melding schijnbaar toch niet is afgehandeld, maar doorgestuurd is naar de afdeling verkeer en dat deze eerste melding gewoon blijft openstaan. We zijn nu bijna twee maanden verder en heb ik totaal niets meer vernomen van de gemeente. Het lijkt erop dat burgers van onze gemeente die proberen mee te denken om gevaarlijke problemen op te lossen niet serieus genomen worden. Langs de Geul in de Betsy Perklaan is schijnbaar eerst een ongeluk nodig voordat men vervolgens zeer snel overgaat tot maatregelen. Te triest voor woorden. Iedereen kon het voorspellen dat langs de Geul tussen hotel Walram en speeltuin Oost op korte termijn een ongeluk zou plaats vinden.

Dan speelt er nog een ander onwenselijk probleem zeer nabij de wijk Hekerbeek veroorzaakt door fietsers in het algemeen. Op het kruispunt voorzien met stoplichten, Oosterweg/Hekerbeekstraat, wordt er bij druk verkeer i.c.m. goed weer, overdag door fietsers massaal gebruik gemaakt van het trottoir ter hoogte van protestantse kerk tot aan ,,De Kei”. Vervolgens wordt het rood stoplicht (bij rechtdoor rijden) of aanwijzingen van de verkeersregelaars dikwijls genegeerd (de goede nagelaten) en de fietsers houden weinig tot geen rekening met voetgangers die daar op het trottoir lopen. Dit verhaal werd bevestigd door twee verkeersregelaars die deze week daar werkzaam waren en waarbij werd aangevuld, er is geen houden aan !

Zou het op prijs stellen, als u deze open brief zijn kunnen publiceren op TV Valkenburg.

Bij voorbaat dank.
J. Jansen, Valkenburg aan de Geul

Foto’s J. Jansen
—–
De redactie van TV Valkenburg neemt geen verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze ingezonden brief. TV Valkenburg geeft kijkers de mogelijkheid om hun mening weer te geven en plaatst uitsluitend de inhoud van de brief.

← Vorig bericht

Processen-verbaal tegen wielrenners in Heuvelland

Petitie behoud pastoor Dieteren

Volgend bericht →