Ingezonden reactie over ‘Ignatiuscollege, een gebed zonder einde’

Voorpagina » Nieuws » Ingezonden reactie over ‘Ignatiuscollege, een gebed zonder einde’

De redactie van TV Valkenburg ontving onderstaande reactie over het ‘Ignatiuscollege, een gebed zonder einde’ over een publicatie ‘Mogelijk tien illegale bouwvakkers aan het werk in Boslust’. TV Valkenburg plaatst de reactie integraal.
————————
Ignatiuscollege, een gebed zonder einde

Ook dat nog, was onze gedachte bij het lezen van het schrikwekkend bericht over de mensonterende toestand waarin een aantal arbeiders al weken vertoefden in de bouwval van het voormalige Jezuïetenklooster. Ook de huidige zoveelste eigenaar in vijftien jaar tijd lijkt het destijds aan lichtgelovige zielen voorgespiegelde vijfsterren wellnesshotel en congrescentrum niet te gaan realiseren. Wij vrezen dat de bewoners van Broekhem-Noord, ten eeuwigen dage geconfronteerd blijven met de deplorabele toestand van ‘Kloosterweg 36’. Als geboren en getogen Valkenburgers vinden ondergetekenden dat onacceptabel.

Meermaals is door deze of gene gezegd of geschreven dat ‘Boslust’ een rijksmonument is. Niets is minder waar, zo leert ons onderzoek. Valkenburg telt 63 inschrijvingen in het Rijksmonumentenregister maar het klooster is daar niet bij [1]. Dat opent perspectief voor allen die hunkeren naar een huis in het Geulstadje. In de Mazjerang-verkiezingskrant van maart 2022 maakten alle politieke partijen een punt van betaalbare woningen in onze gemeente. Verwachtingsvol herinneren wij bij dezen de politici aan het oude spreekwoord: Waar een wil is, is een weg!

Beste leden van de gemeenteraad van Valkenburg aan de Geul. Neem eendrachtig het initiatief tot wijziging van het bestemmingsplan aangaande het Ignatiuscollege. Wijzig de bestemming van “maatschappelijk” naar “wonen” en zorg ervoor dat op het domein betaalbare woningen / huizen gebouwd gaan worden voor iedereen [2]. Geef, wat ons betreft, nu reeds de opdracht tot het bouwen van een grote maquette van het gebouw dat de paters Jezuïeten rond 1900 bewoonden en bezorg het schaalmodel te zijner tijd ter plaatse de prominentste plek.                                           Samen met de boeken die vrij recent Jos Schols en nadien Jef Boosten aan het klooster wijdden blijft de roemruchte historie ervan goed toegankelijk.      

Levien en Roos Spits-Vossen

[1] Erfgoedatlas | Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed – https://rce.webgis.nl/nl/map/erfgoedatlas
[2] https://www.valkenburg.nl/bestuur-en-organisatie/beleid-en-regelgeving/bestemmingsplannen/NL.IMRO.0994.2022BP001
—————————–
De redactie van TV Valkenburg neemt geen verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze ingezonden brief. TV Valkenburg geeft kijkers de mogelijkheid om hun mening weer te geven en plaatst uitsluitend de inhoud van de brief.

← Vorig bericht

Onderzoek ongeval Sprookjesbos afgerond

Visser zit vast in Geul, brandweer schiet te hulp

Volgend bericht →